Ismerd meg az összes tippünket a hágóvas megfelelő karbantartásához és élesítéséhez, hogy meghosszabbíthasd az élettartamát.
Akár a szezon elején, akár a szezon végén, vagy egy nagy hegyi verseny után, ahol lekoptattad a fogait, itt az ideje, hogy megélesítsd azokat.
A hágóvas élezése jobb kapaszkodást és ezáltal nagyobb biztonságot nyújt a jégen. Íme Benjamin Guigonnet oktatóanyaga (Piolets d'or 2017 és SIMOND atléta), hogy megfelelően karbantartsd és élesítsd a hágóvasat.
Nagyon fontos, hogy a használat után jól szárítsd meg, nehogy rozsda alakuljon ki. Javasoljuk, hogy először öblítsd le tiszta vízzel, majd hagyd száraz és szellőző helyen megszáradni, távol minden közvetlen hőforrástól.
A hágóvas élesítéséhez használj kesztyűt, amely megvéd a fogaktól, és egy lapos reszelőt (finom felületű). Soha ne használj csiszolókorongot, amely felmelegedhet és ronthatja a fogak hőkezelését.
Fogról fogra haladva, reszeld felülről a hegy felé, mindig ugyanabba az irányba. A saroktámaszt leveheted a hágóvasról, hogy hozzáférj a középső fogakhoz.
Soha ne egyenesítsd ki a meghajlott fogat, mert ez repedéseket okozhat a fémben, ami veszélyezteti annak szilárdságát.
Miután az élezést befejezted, vegyél egy rongyot és korróziógátló olajat, majd dörzsöld át az egyes fogakat.
Ne felejtsd el ellenőrizni a pántokat és a rögzítési rendszereket, és cseréld ki őket, ha sérültek vagy eltörtek.
A hágóvasat tárolhatod a huzatjában, " egymásra forgatva", nedvességtől és közvetlen napfénytől védett helyen.