Hogyan tartsam karban trambulinomat télen?

Hogyan tartsam karban trambulinomat télen?

Sajnos az őszi esők ellehetetlenítik a használatát. Használd ki az utolsó napsütéses napok egyikét a trambulinod megtisztítására, továbbá ellenőrizd, hogy a tárolására kijelölt hely kellően száraz. Ha ezeknek eleget teszel, a tavasz beköszöntével újra a család kedvenc, kerti eszközévé válik. A megfelelő körültekintéssel megnövelheted a termék élettartamát.

A hideg idők beköszöntével a trambulin használatától hónapokra elköszönhetünk. Hogyan lehet megvédeni a téli időjárástól (hó, fagy, szél stb)? Ha minden szezonzárást követően az alábbi tanácsok alapján jársz el, nagyban hozzájárulsz trambulinod élettartamának meghosszabbításához. Íme tervezőcsapatunk tippjei, amelyek segítségével még évekig élvezheted trambulinodat.

A rudak eltávolítása

Mikor javallott a trambulint leszedni?

Biztosan észrevetted már, hogy a trambulin különböző anyagokból áll össze: fém vázból, acélrugókból, vászonból... A fém természetesen galvanizált, a korrózió elleni védelem erősítése végett. Amire külön figyelmet kell fordítani a téli hónapok alatt, az a vászon védelme. Amint állandósulnak az őszi esők, a trambulint be kell szedni, vagy gondoskodni kell védelméről, ha úgy döntesz, hogy kint hagyod.

Miért kell letakarni a trambulint?

Amennyiben nincs helyed bent tárolni, és úgy döntesz, hogy kint hagyod, mindenképp biztosítsd az időjárás viszontagságai ellen a kellő védelmet, azaz egy ponyvával jól takard be.

Az eső, a hó, a jég mind olyan tényező, ami káros a trambulinod számára. Miért? Mert ezek súlyt képeznek az ugrófelületen. Ráadásul állandósult súlyt, ha nem takarítod le kézzel rendszeresen. Már pedig nincs nagyobb "ellensége" az ugrófelületnek és a rugóknak, mint egy statikus, hosszan jelentkező súly (víztócsa például).

Ezért emeljük ki különösen a ponyva használatának szükségességét!Ehhez pattintsd ki a biztonsági hálót tartó oszlopokat, és helyezd őket az ugrófelületre. Ezután alaposan terítsd be a hozzávaló ponyvával, vagy egy vízálló kerti takaróval. Több napig tartó havazás esetén egy seprűvel javasolt eltávolítani az ugrófelületen megmaradt hóréteget.

Természetesen amíg a trambulint ponyva védi, a gyerekek nem használhatják. Már csak azért sem, mert kárt tehetnek az oszlopokban vagy az ugrófelületben.

Hogyan tartsam karban trambulinomat télen?
Hogyan tartsam karban trambulinomat télen?

A trambulin tárolása a téli hónapok alatt

A kemény téli hideg elleni védekezés legjobb módja a trambulinod sérülékeny elemeinek biztonságos helyen történő tárolása.

Javasoljuk, hogy a hálót, az ugrófelületet és az oszlopokat védő szivacsokat mindenképp olyan helyen tárold, ahol minimális a hőmérséklet-ingadozás. Azaz a kerti fészerek, szaletlik és a nem szigetelt padlásterek nem nyújtanak megoldást. Legnagyobb gondossággal a trambulin textil elemeivel kell eljárni, lévén ezek a legsérülékenyebbek.

Mielőtt nekiállnál a trambulin szétszerelésének, javasolt az esetleges tüskék vagy faágak seprűvel történő eltávolítása. Végül egy nedves ronggyal érdemes a porttól is megszabadulni. Hagyd jól megszáradni a megtörölt felületeket mielőtt összecsuknád. Ha a fentieknek eleget teszel, tavasszal trambulinodat kiváló állapotban fogod megtalálni.

A váz többi részét pedig a fent említett ponyvával javallott letakarni.

Hogyan tartsam karban trambulinomat télen?

Szezontól függetlenül, a szél komoly károkat tud okozni.

Ideális esetben a trambulinnak eredetileg kiválasztott hely széltől védett. A nagyobb biztonságért a rögzítési pontokat meg lehet erősíteni. Füves területen érdemes az erre kialakított rögzítő szettünket használni. Kemény talajon a homokzsákokkal történő megerősítést javasoljuk, amiket a trambulin lábaira kell elhelyezni.

Ezek mind fontos elővigyázatossági lépések, de a 100 km/h-t meghaladó szélnél nem elegendőek. Ha az időjárás-előrejelzés szerint erős széllökések várhatóak, az egyetlen dolog, amit tehetsz : a trambulin szétszerelése (ugrófelület, háló és oszlopok).

Sajnos ez az egyetlen biztos módszer. Ha olyan területen laksz, ahol rendszeresek az erős széllökések, érdemes a lábakat a betonba csavarozni (pl. egy terasz hideg burkolatába), így elkerülheted a rendszeres le-és összeszerelést. Ez egy esetleges lopásra is megoldás lehet.

Hogyan tartsam karban trambulinomat télen?

Hogyan tisztítsam a trambulinomat?

Mindenképp javallott a trambulin megtisztítása, lesepregetése, mielőtt télre félreteszed. Az ugrófelület megmerevedhet ugyanis az apró por és homokszemcséktől. Nyáron egy könnyű zápor is elegendő a trambulin megtisztítására (száraz időben pedig lelocsolhatjuk). De az apró ágakat nyáron is le kell sepregetni. Ezek ugyanis felsérthetik az ugrófelületet, ha a gyerekek ráugrálnak, vagy akár Ők maguk is sérüléseket szerezhetnek. Egy egyszerű seprűvel könnyen és gyorsan elvégezhetjük ezt a feladatot. Győződj meg arról is, hogy az oszlopokat védő szivacsoknak is volt idejük kiszáradni.

Érdemes a trambulin téliesítését még az esős évszak előtt elvégezni. De ha ezzel elkéstél és sokat ázott kint a trambulin, mindenképp jól szárítsd ki az egyes részeit mielőtt télre összehajtogatnád!

Így trambulinod a megfelelő körülmények között tölti a téli hónapokat. Ezek egyszerű lépések nagyban hozzájárulnak trambulinod élettartamának növeléséhez.