Hogyan rögzítsd a kerékpárodat az edzőgörgőbe?

Hogyan rögzítsd a kerékpárodat az edzőgörgőbe?

Az edzőgörgő az ideális eszköz a kerékpárosok számára, hogy bemelegítsenek, kiegészítsék a megszokott edzést vagy egyszerűen csak melegben kerékpározzanak a hideg téli napokon.

Miután megtekintetted az útmutatónkat arról, hogyan válassz jól edzőgörgőt, máris készen állsz a tekerésre. A csomagolás kibontva... a leírásnak köszönhetően egyszerűen össze tudod állítani az edzőgörgőt, de még a kerékpárt is be kell fogni. Elmagyarázzuk hogyan!

1/ A hátsó kerék befogása klasszikus edzőgörgőbe

Ez a legfontosabb lépés, hiszen ez biztosítja a kerékpár stabilitását.

A legtöbb edzőgörgő mellé jár egy megfelelő gyorszár, amelyet ki kell cserélni a hátsó kerékben lévő tengellyel. Erre azért nem szükség, mert a kerékpárokban lévő gyorszár karja nem úgy van kialakítva, hogy be lehessen fogni a görgőbe.

Hogyan rögzítsd a kerékpárodat edzőgörgőbe?

Először vedd ki a hátsó kerékből a tengelyt és helyezd be az edzőgörgő gyorszárat. Szükség esetén használj átütőtengely adaptert, amely kompatibilis a legfőbb edzőgörgő márkákkal (B’TWIN, Tacx, Elite). Helyezd a tengely végeit az ehhez kialakított csavarokba és szorítsd rá őket. Állítsd be a görgőfejet, hogy érintkezzen a hátsó kerékkel.

2/ Direkthajtású edzőgörgő összeszerelése

A direkthajtású edzőgörgőket egyszerűbb összeszerelni.

1. Vedd ki a kerékpárod hátsó kerekét. 2. Helyezd a kerékpárt az edzőgörgőre, a láncot pedig a fogaskoszorúra, mintha csak egy hátsó kerék lenne. 3. Megfelelően rögzítsd a hátsó keréktengellyel a kerékpárt a görgőben. Kész is!

Hogyan rögzítsd a kerékpárodat edzőgörgőbe?

Hogyan rögzítsd a kerékpárodat edzőgörgőbe?

3/ Állítható ellenállású edzőgörgő összeszerelése

Amikor már a helyén van a kerékpár, rögzítsd az állítóbowdent a kormányra. Ez a bowden teszi lehetővé, hogy beállítsd a görgőfej ellenállását a kormányon rögzített tekerőgomb segítségével (az In Ride 100 B'TWIN modell esetében). Így lehet állítani az intenzitást.

Az állítható ellenállású edzőgörgő olyan szenzorokkal rendelkezik, amelyek valós időben továbbítanak minden adatot a pedálozás során Bluetooth-on keresztül telefonra, tabletre vagy számítógépre. Egyes modellek esetében a szenzorokat a hátsó kerék küllőire és a pedálra kell helyezni. Ezeket a szenzorokat egyszerűen rögzítheted egy műanyag kábelkötegelő segítségével.

4/ Elengedhetetlen kiegészítők otthoni görgőzéshez

Néhány apró kiegészítő megkönnyítheti a használatot.

Az első keréktámasz jobb stabilitást ad a görgőnek és a kerékpárnak. Blokkolja a kereket és megemeli a kerékpár elejét, hogy kényelmes szögben ülhess rajta.

A kerékpározáshoz használt gumiköpeny idő előtt elkoptathatja a görgőfejet. Javasolt, hogy cseréld le egy speciális, görgőzéshez megfelelő gumiköpenyre, amelynek keményebb a gumija, strapabíróbb és csendesebb is.

Végül, ne felejtsd el, hogy az edzőgörgőt beltéren, melegben, magasabb hőmérsékleten használod, mint, amikor kint kerékpározol. A folyamatos izzadás károsíthatja a kerékpárt és bepiszkolja a padlót. Használj hajpántot vagy izzadságvédőt és görgőzéshez megfelelő szőnyeget, amellyel csendesebb lesz.

Nem marad más hátra, indulhat az edzés!