Hogyan lehet átalakítani egy országúti kerékpárt gravel kerékpárrá?

Hogyan lehet átalakítani egy országúti kerékpárt gravel kerékpárrá?

Elhagynád az aszfaltozott utakat, és lassabban tekernél, az autóktól távol, de nem szeretnéd lecserélni a kerékpárod? Itt megtalálod, hogyan tudod te magad átalakítani országúti kerékpárodat gravel kerékpárrá.

Mi az a gravel kerékpár?

Az országúti kerékpár, a MTB, a cyclocross és a trekking kerékpár mezsgyéjén: mindent elmondunk a gravel kerékpárokról és arról, hogy miért érdemes kipróbálni. Legyen szó hétvégi kirándulásról, munkába járásról, új utak felfedezéséről az otthonod közelében vagy egy nagyobb utazásról – a gravelezést garantáltan élvezni fogod!

Sokoldalú kerékpár minden tereptípushoz

Sokoldalú kerékpár minden tereptípushoz

Technikailag a gravel kerékpár az országúti kerékpár és a MTB előnyeit ötvözi a kerékpárosok nagyobb szabadsága érdekében. Többé nem kell választani az aszfalt és a földút között: a gravel kerékpárok technikailag mindkettőhöz optimálisak:

• merev, de könnyű váz, mint az országúti kerékpároknál;
• egyetlen lánctányér és egy nagyobb fogaskoszorú, mint a MTB-oknál;
• széles, barázdált gumiköpenyek az országúti és a MTB gumiköpenyek között félúton.

MTB, gravel vagy cyclocross: hogyan válassz? 

Melyik kerékpárt válaszd kerékpáros túráidhoz? A kerékpározási szokásaidtól függően ezeket kell tudnod az egyes kerékpárokról: 

A gravel kerékpárokat egyformán kiválóan lehet aszfaltutakon és földutakon használni. Könnyűek és robusztusak, így utazáshoz is jó választásnak bizonyulnak.
A MTB-okat kifejezetten a technikás földutakra és erdei ösvényekre tervezték. Bár ezeken a terepeken verhetetlenek, az aszfaltos útszakaszokon nehezebbek és kevésbé jól teljesítenek.
Végül, a cyclocross kerékpárokat kifejezetten versenyzésre tervezték. Nagyon könnyűek, de törékenyebbek is, mint egy gravel kerékpár. Tervezésükkor a lehető legjobb teljesítmény volt a fő cél, nem pedig a kényelem.

A gravelezés mindenekelőtt egy szabad és szórakoztató válfaja a kerékpározásnak, amelyet mindenki a saját ízlése szerint szabhat személyre, a sebesség, a technikásság vagy a kalandok iránti érdeklődésétől függően.

Átalakítás: országúti kerékpárból gravel kerékpár, lépésről lépésre

Néha nem is kell több a gumiköpenyek cseréjénél, hogy erdei utakra indulhass, és élvezhesd az utazást a forgalomtól távol. A leendő "gravelesített" kerékpárod esetleges meghibásodása vagy az összeszerelési problémák elkerülése érdekében mindig ellenőrizd előzetesen, hogy az alkatrészek, amelyek iránt érdeklődsz, kompatibilisek-e az országúti kerékpároddal. Íme néhány tipp, hogyan alakíthatod át országúti kerékpárodat gravel kerékpárrá.

⚠️ MEGJEGYZÉS: Mielőtt elkezdenéd gyakorlatba ültetni a kerékpár átalakítására vonatkozó tanácsainkat, győződj meg arról, hogy a változtatások nem befolyásolják a jótállást!

Hogyan lehet átalakítani egy országúti kerékpárt gravel kerékpárrá?

1. lépés:  A gumiköpenyek vagy a kerekek cseréje

Az országúti kerékpár gravel kerékpárra való átalakításának első lépése a gumiköpenyek cseréje. Az országúti kerékpárok gumiköpenyei sima felületűek és 23–30 mm közötti keresztmetszetűek, míg a graveles gumiköpenyek barázdáltak és 35–45 mm közötti keresztmetszetűek.

Hogyan lehet átalakítani egy országúti kerékpárt gravel kerékpárrá?

Az országúti kerékpár gumiköpenyeinek lecserélése gravel gumiköpenyekre

Míg egy országúti kerékpár esetében a futófelület szélességét a talajjal való súrlódás csökkentése érdekében minimálisra csökkentik, addig egy gravel kerékpár esetében a szélesebb gumiköpenyek előnyösebbek a durvább terepviszonyok miatt és a nedves körülmények közötti nagyobb tapadás érdekében. A kerékpár átalakításának első lépése, hogy a kerekeket az aszfaltutakon kívül is használhatóvá tesszük a gumiköpenyek cseréjével.

Egyes országúti kerékpárok felnijei és villái legfeljebb 35 mm-es gumiköpeny-keresztmetszetet tesznek lehetővé, ami jó kiindulási alap a nem túl technikás utakon való tekeréshez. Az új gumiköpenyek barázdáltak és szélesek lesznek, lehetővé téve, hogy alacsony guminyomással kerékpározz a különböző felületeken szükséges jobb tapadás érdekében.

Országúti kerékpárod gravel kerékpárrá való átalakítása előtt győződjön meg arról, hogy az összes alkatrész kompatibilis-e:

• Az új gravel gumiköpenyeknek rá kell férniük az országúti kerékpár felnijére;
• Ügyelj arra, hogy a gumiköpeny ne érjen a vázhoz vagy a villához, és hogy a váz sérülése nélkül legyen elegendő szabad hely (hogy a sár le tudjon potyogni a kerekekről).

Hogyan cseréljük le a felnit, ha még technikásabb gravel kerékpározásra vágyunk?

Komolyabb gravelezés esetén ajánlatos a felniket is lecserélni. Az alumínium felnik gyakran jobban ellenállnak a terepen való használat állandó hatásainak. Emellett technikásabb utakon is tudunk velük közlekedni, mivel szélesebb, akár 40 vagy 45 mm-es gumiköpenyek is elférnek rajtuk, amennyiben persze a kerékpár villája ezt lehetővé teszi. Minden ilyen változtatás előtt fontos, hogy ellenőrizd, hogy a kerékpárod kompatibilis-e az ilyen típusú felnikkel!

Az új felnik fékrendszerét is hozzá kell igazítani az átalakított kerékpár fékrendszeréhez, ha nem akarod, hogy nagyobb módosításokat kelljen végrehajtanod. Előnyösebb, ha a kerékpár tárcsafékrendszerrel rendelkezik, amely jobban megfelel a gravel kerékpározáshoz, mint a V-fék. 

A felni és a gumiabroncsok cseréjével a gravel kerékre való átállás másik előnye, hogy tubeless gumiköpennyel is lehetővé teszi a használatot. Ezekkel a gumibelső nélküli kerekekkel sokkal alacsonyabb abroncsnyomással tudsz kerékpározni, ami nagyobb tapadást és kényelmet biztosít. A felnik és gumiköpenyek kiválasztása előtt meg kell határoznod a kerékpározási szokásaidat, és ennek megfelelően kell felszerelkezned.

2. lépés:  A kormány módosításai a rezgések elnyelése és az egyensúly megtalálása érdekében

Az országúti kerékpározásban a lejtmenet gyakran a pihenés és a regenerálódás ideje. A gravel kerékpározásban viszont a lejtmenet egy külön tudomány. Mint minden tudomány esetében, a speciális eszközök megkönnyítik a feladatot. A gravel kormány formája az országúti kerékpáréhoz hasonló, de jobban ki van szélesítve, hogy maximális egyensúlyt biztosítson a lejtőkön. A kerékpár átalakításának megkezdéséhez cseréld ki a kormányszalagot (a kormány köré tekert szalagot) a kényelem javítása érdekében. 

A kormányszalag cseréje 

A kormányszalag az első dolog, amit átalakíthatsz az országúti kerékpár kormányán. Ez gyorsan és egyszerűen elvégezhető, és nem jár nagyobb költségekkel. Válasszon vastag, puha, habos kormányszalagot, ami képes elnyelni a rezgéseket. Néha érdemes lehet duplán feltekerni a kormányszalagot, hogy még kényelmesebb párnát kapjon a tenyered és a csuklód. Egy másik lehetőség a zselés kormányszalag a tökéletes kényelem érdekében.

A kormány cseréje

Ha nehezebb, instabilabb sziklás vagy homokos terepen tervezel gravel kerékpározni, akkor érdemes lehet beszerezni egy gravel kormányt. A gravel kerékpárok kormányát szélesített forma jellemzi. Sokan elgondolkodnak azon, hogy mi funkciója ennek a különös kormányformának: a lényeg a nagyobb stabilitás és egyensúly.

A kerékpáros egyensúlya elsősorban két tényezőtől függ: a súlypontjától (minél alacsonyabban van, annál stabilabb) és a karjai közötti távolságtól (minél nagyobb, annál stabilabb). A szélesebb kormány alacsonyabb súlypontot és szélesebb kartávolságot jelent, ami maximalizálja az egyensúlyt a kerékpáron.

A kormány cseréje egyszerű, de fontos lépés, mivel ez határozza meg az üléspozíciódat. Szánj időt arra, hogy az új gravel kormányt megfelelően középre állítsd, és teszteld az üléspozíciódat, ha már a helyén van.

Ami a technikai részleteket illeti, vásárlás előtt mindig ellenőrizd, hogy az új gravel kormányod kompatibilis-e az országúti kerékpár kormányszárával. Ha nem az, akkor a kormány felszerelése előtt ki kell cserélned a kormányszárat is. 

3. LÉPÉS: Tippjeink a váltórendszer cseréjéhez

Míg az országúti emelkedők gyakran egyenes vonalúak, szabályosak és viszonylag elfogadható meredekségűek, addig a gravel kerékpárokon gyorsan nagyon meredek és rossz tapadású emelkedőkön találhatjuk magunkat. Ahhoz, hogy mindenhol a legjobb esélyed legyen "átjutni", érdemes lehet kicserélni a fogaskoszorút, és a lehető legnagyobb fogaskereket választani. A kereskedelmi forgalomban kapható gravel kerékpárok általában egyetlen lánctányérral vannak felszerelve. Az országúti kerékpárod valószínűleg két lánctányérral rendelkezik. Jó ötlet lehet, ha a megtartod mindkettőt, mert így nagyobb szabadságot kapsz a meredek szakaszokon, amelyekkel a földutakon gyakrabban találkozhatsz.

Ha váltórendszert cserélsz, a legjobb, ha minden alkatrészt ugyanabból a márkából szerzel be. Így kevesebb problémával fogsz találkozni kerékpárod karbantartása és az alkatrészek kompatibilitásának biztosítása során. 

A különbség egy országúti és egy gravel kerékpár sebességváltója között:

Az országúti kerékpárokon két lánctányér van, 39–42 foggal a kisebbiken és 52 vagy 53 foggal a nagyobbikon. Hátul a standard fogaskoszorú fogkiosztása 11-28 és 11-32 között van. 

➡️ A gravel kerékpárokon az egy- és a két lánctányéros megoldás között olyan kompromisszumot kell keresni, amely egyaránt biztosítja a praktikusságot és az emelkedődön a kényelmet. Két lánctányérral könnyebbek az emelkedők, de a lánc tányérok közti váltása miatt nagyobb a veszélye annak, hogy leesik. 

➡️ Általánosságban elmondható, hogy a gravel konfigurációk a következők: 

• egy lánctányér: 40 vagy 42 fogas, 11-42 vagy 11-40 fogkiosztású fogaskoszorúval;
• Két lánctányér: 48 és 31 fogas lánctányérok 11-34 fogkiosztású fogaskoszorúval. 

Ha az átalakítani kívánt országúti kerékpár már két lánctányérral van felszerelve, minimális távolsággal, akkor érdemes megtartani ezt a konfigurációt. A legolcsóbb és a beszerelés szempontjából a legegyszerűbb megoldás a hátsó fogaskerekek hozzáadása. 

4. LÉPÉS: Pedálcsere 

Végül, mivel a gravel kerékpározás viszonylag új keletű, az útvonaltervezők még nem olyan kifinomultak a kavicsos kerékpározáshoz, mint a MTB-hoz és az országúti kerékpározáshoz. Gyakran belefuthatunk olyan útvonalakba, amelyeken nehéz gravel kerékpárral közlekedni. Ezért az egyik első dolog, amit a régi országúti kerékpár gravel kerékpárra való átalakításakor tenned kell, hogy a pedálokat SPD típusúra cseréled. Ezzel a rendszerrel szükség esetén gyorsabban lecsatlakozhatsz, és megfelelően mozoghatsz, amikor le kell tenned a lábad.

Az országúti kerékpárok pedáljaival ellentétben az SPD pedálok (amelyeket a MTB-okon használnak) praktikusabbak terepen való használatra. Kisebbek, könnyebben lecsatolhatóak, és megakadályozzák a sár felhalmozódását a láb alatt. Másrészt a cipő alatt található stopli minimalista kialakítású, hogy megkönnyítse az egyenetlen terepen való haladást. 

Egyes kerékpárgyártók az SPD pedálokat lapos talppal kínálják a nagyobb stabilitás érdekében, ha nem szoktál volna hozzá a patentpedálokhoz. Ez egyben arra is lehetőséget kínál, hogy minden nap használd az új gravel kerékpárodat, anélkül, hogy feltétlenül kerékpáros cipőbe kellene bújnod. 

Bónusz: milyen felszerelést válasszunk gravel kerékpározáshoz?

Az országúti kerékpározáshoz használt ruházat alkalmas gravel kerékpározáshoz is? Természetesen! Ez a kerékpározás előnye: aszfalton és földúton is nagyjából ugyanabban a felszerelésben tekerhetsz. A cipőn kívül, ha patentpedálokat használsz, más felszerelésre nem kell költened.

Ha még nem vagy teljesen felszerelkezve a kerékpározáshoz, íme egy (nem teljes körű) lista, amely segít a felszerelés összeállításában:

kantáros rövidnadrág vagy hosszúnadrág évszaktól függően
• rövid ujjú vagy hosszú ujjú kerékpáros mez
• meleg kabát vagy kompakt és vízhatlan kabát szükség szerint
• az előírásoknak megfelelő kerékpáros sisak
kerékpáros szemüveg, amely véd a naptól, illetve a felfröccsenő víztől és sártól
kesztyű vagy ujjatlan kesztyű a kezek védelmére

Hogyan lehet átalakítani egy országúti kerékpárt gravel kerékpárrá?

Segítségre van szükséged egy DECATHLON-ban vásárolt termékkel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek, elérhetők a műhelyben... Vásároltál nálunk és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

Függetlenül attól, hogy mekkora költségvetésből gazdálkodhatsz, hogy mennyire értesz a szereléshez, vagy hogy mennyi időd van rá, ne aggódj túlságosan! A gravelezés mindenekelőtt egy szabad és szórakoztató válfaja a kerékpározásnak, amelyet mindenki maga szabhat személyre. Vannak, akinek elég csupán a gumiköpenyeket kicserélni, hogy erdei utakra indulhassanak, míg mások aprólékos átalakítást tartanak szükségesnek. Mindenki a maga módján: a gravel kerékpározás mindenekelőtt a szabadságról szól!