Váltó

Hogyan kell váltóbowdent és bowdenházat cserélni?

A váltóbowden és bowdenház cseréje egyszerűen és gyorsan elvégezhető karbantartási művelet: ebben a videóban megmutatjuk hogyan lehet elvégezni, lépésről lépésre. 

| A legfontosabb tudnivalók

IDŐTARTAM : Kb. 30 perc

NEHÉZSÉG : 5-ös skálán 1-es

FELSZERELENDŐ ALKATRÉSZEK: Bowden / Bowdenház / Bowdenházvég / Fékbowdenvég

SZÜKSÉGES SZERSZÁMOK: 

Mielőtt elkezdenéd     

Ellenőrizd, hogy a lánc a legkisebb fogaskeréken áll - így tudod legjobban kiengedni a bowdent.

Fontos, hogy a bowdent és a bowdenházat megfelelően vágd le, különben nem biztos, hogy jól fog váltani, miután minden beállítást elvégeztél.

1 | A régi bowden és a bowdenház leszedése   

Először le kell vágni a végeket a bowden kihúzásához. Ezeket a hátsó váltón találod, a bowdenek végén. Miután levágtuk a bowdenvégeket, egy imbuszkulcs segítségével ki kell oldani a csavart, mely a hátsó váltó bowdenjét rögzíti. Ekkor ki lehet húzni a bowdent és bowdenházakat, amíg elérünk a váltókarhoz, ezután teljesen ki lehet húzni a bowdent.

Emlékeztető: a legtöbb váltókaron van egy lyuk, melyen át kihúzható a bowden. Nagyon fontos, hogy mialatt ezt a műveletet végezzük, a lánc a legkisebb lánckeréken fogaskeréken legyen, különben a bowdent nem lehet kihúzni. Néhány váltókaron található egy kis csavar (vagy kupak), melyet ki kell csavarni a bowden kihúzásához.

2 | Az új bowdenházak felhelyezése     

Miután kihúztad a bowdent, az új bowdenházakat le kell vágni. Hossza akkor megfelelő, ha a kormány forgatásával enyhén megfeszül.

Fontos, hogy se a fék-, se a váltóbowden ne legyen a kormánynál rögzítve! Miközben a kormányt elfordítjuk, szabadon kell maradniuk, nem szabad beleakadniuk semmibe.

 

3 | A váltókar bowdenjének felszerelése 

Miután felszereltük az új bowdenházakat, következhet a hátsó váltóhoz tartozó váltókar bowdenje. Fontos, hogy minden bowdenvég megfelelően legyen felhelyezve, és a bowdenek ne legyenek lerögzítve.

A bowdent át kell fűzni a csavaron, ami tartja, és rászorítani egy imbuszkulccsal. Ne feledd, hogy a láncnak mindvégig a kis lánckeréken kell lennie!

4 | A művelet befejezése


Végül, vágd le a bowdent egy csípőfogóvalés tedd rá a bowdenvéget, hogy ne szálaszódjon szét!
A művelet ugyanaz a fék- és váltóbowdenek esetében. Különbség csak a beállításban van, miután a bowden és a bowdenház cseréje megtörtént.

pictoSAV

... ÉS A JAVÍTÁSHOZ

Látogass el az oldalunkra, ahol megtalálod a műhelyszolgáltatásainkat!  

Itt megtalálsz minden tanácsot, bemutatóvideót és alkatrészt a kerékpárod javításához és karbantartásához.

HOGYAN KELL VÁLTÓBOWDENT ÉS BOWDENHÁZAT CSERÉLNI?

Segítségre van szükséged egy DECATHLON-ban vásárolt termékkel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek, elérhetők a műhelyben... Vásároltál nálunk és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"