természetjárás

Hogyan kell megtisztítani egy penészes sátorponyvát?

A sátor elengedhetetlen része a kempingezésnek. Minden évben nagy örömmel veszed le a padlásról. Csakhogy idén nyáron vendéged is érkezett: a penész. Olvasd el tanácsainkat, hogyan tisztítsd és tárold megfelelően a sátrad a nyaralás végén.

Visszatért ismét a jó idő, így hát bivakolást tervezel, de amikor kiveszed a sátrat a huzatából, látod, hogy baj van:a ponyván penészfoltok vannak.
Hogyan lehet megszabadulni a penésztől?
Elmagyarázzuk, miért penészedett be a ponyva, hogyan tisztítsd meg, és mindenekelőtt mit tehetsz azért, hogy ez ne forduljon elő még egyszer!

Miért penészedett be a sátram, a napvitorlám?

A sátrak vízlepergető kezelésének célja, hogy megakadályozza a víz behatolását a sátorponyvába.

➡️ Akkor vajon miért penészedett be a sátrad?

Valószínűleg azért, mert nedves, meleg helyen tároltad, vagy összehajtogattad, mielőtt teljesen megszáradt volna.. A nedvesség és a meleg következtében mikroszkopikus gombákból álló penész fejlődik ki.

💡 Ha tehát jó állapotban szeretnéd megtartani a sátrad, mindig szárítsd meg levegőn és tisztítsd meg tárolás előtt. Válassz száraz, szoba-hőmérsékletű helyet, és ne tárold pincében, sem padláson.

Hogyan lehet végleg megszabadítani a sátrat a penésztől?

Ha már túl késő megakadályozni a penész kialakulását a sátradon, itt az ideje kezelésbe venni, hogy megszabadulj ezektől a csúnya foltoktól, és, hogy mindenekelőtt korlátozd a penész terjedését.Ugyanis, ha nem tisztítod meg a sátrad, amint megjelennek az első foltok, fennáll a veszélye annak, hogy a penész megtelepedik az egész ponyván, és így csökken a sátor élettartama.Megosztunk veled néhány tippet, hogyan szabadulj meg a penésztől.

Hogyan kell megtisztítani egy pamut vagy egy poliészter sátrat?

Itt az ideje feltűrni az ingujjadat és szembe szállni a sátradban szaporodó gombákkal💪!
Először is szükséged lesz egy puha kefére és rongyokra, amelyből egy legyen nedves.

Ezután különböző intenzitású kezelések közül választhatsz:

➡️ Ha a penészfolt még friss és kis kiterjedésű, választhatsz természetes megoldást" : a háztartási fehér ecet és a szódabikarbóna lesz a szövetségesed ebben a harcban.Első lépésként áztasd át ecettel a foltokat, permetezve, vagy ecettel átitatott ruhával. Legalább 2 órán át hagyd hatni.Ezután a kefével távolítsd el a foltmaradványokat a szódabikarbóna segítségével. Ha minden lejött, öblítsd le, és hagyd megszáradni a szabadban (de ideális esetben napfénytől védve, hogy meghosszabbítsd a sátor élettartamát). Az ecet, majd a szódabikarbóna egymás utáni használata elpusztítja a különböző típusú penészgombákat, és egyben, megakadályozza a penész kiújulását.

⚠️ Figyelem: ha fehér ecetet és szódabikarbonát keverünk össze, látványos habot kapunk, de valójában a két termék kémiai összetevői kioltják egymást azáltal, hogy létrehozzák ezt a reakciót. Tehát nem igazán hatékony a tisztításhoz (de nagyon érdekes, ezért bátran próbáld ki).

➡️ Amikor előveszed a sátrad, és azt látod, hogy a penész már elterjedt, és mélyen beivódott az anyagba, vagy ha az ecetes-szódabikarbonás tisztítás nem volt elég, választhatod az ammóniás tisztítást. Ebben az esetben kesztyűre, maszkra és védőszemüvegre lesz szükséged, mert az ammónia irritációt okozhat és maró hatású termék.De éppen ez teszi különösen hatékony tisztítószerré.Menj ki a szabadba, hogy elkerüld a gőzök belélegzését. Készítsd el víz-ammónia keverékét (50/50), és itasd át vele a szövetet. A szer gyorsan fog hatni, így amint a foltok eltűnnek, öblítsd ki, hogy elkerüld a szövet károsodását. Miután a sátrat leöblítetted, hagyd a friss levegőn megszáradni!

🤔 Miért ne használj hipót?A penész legnagyobb ellensége a hipó, akkor miért ajánlunk más megoldásokat?Először is, mert elszínezheti a sátor ponyváját.És tudjuk azt is, hogy egy foltot egy másikkal helyettesíteni ritkán nyújt kielégítő eredményt. Továbbá a hipót nem jó ecettel vagy ammóniával vegyíteni, ezért inkább nem javasolunk hipó alapú megoldást, hogy elkerüljük a háztartási baleseteket.És végezetül, bár az ammóniával is óvatosan kell bánni, , a hipó rendkívül mérgező : az emberre, a háziállatokra és általában a környezetre nézve. Ezért érdemes inkább erős fertőtlenítésre tartogatni, és helyette alternatív megoldásokat választani.

Lehet-e mosógépben mosni a sátrat?

Nem: a legjobb, ha nem teszed a sátrad mosógépbe. Vajon miért? Mert a gépben történő mozgatás és a centrifuga megrongálhatja az anyagát. Tehát még ha csábítónak is tűnik, hogy a mosógéppel gyorsan megszabadulhatsz a penésztől, biztonságosabb, ha puha kefével vagy nedves ruhával tisztítod meg a ponyvát.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a penész visszatérjen?

Sikeresen semlegesítetted a penészt, de szeretnél megbizonyosodni arról, hogy soha többé nem kell penészt tisztítanod a sátradról.Mindössze néhány egyszerű óvintézkedést kell tenned.

1 - Kitisztítani a sátrat bivakolás után
Mindig szánj időt arra, hogy a sátor belsejét puha kefével kitakarítod, amikor hazatérsz a bivakolásból. Tisztítsd meg a dupla ponyva külső és belső felületét is, hogy ne maradjon rajta szerves anyag (föld, fű stb.), amely elősegítheti a penészgombák szaporodását. Szánj időt arra is, hogy eltávolítsd a fenyőgyanta maradványait, ha gyantás fák alatt táboroztál. És egy gyors hideg vizes mosás slagból (gyenge, nem erős vízsugárral, hogy ne sértse meg az anyagot) is sokat segít. Nézd át azt is, hogy milyen eszközökre van szükséged a javításokhoz, hogy elkerüld a kellemetlen meglepetéseket tavasszal.

2 - Tárolás előtt mindig megszárítani a sátrad
Ez szinte AZ aranyszabály ahhoz, hogy a sátrad hosszú évekig jó állapotban maradjon. De vigyázz, még, ha azt is gondolod magadban, hogy igen, jól megszárítom a napon, hogy erőből megküzdjünk a penész ellen, ne tedd. A sátor első számú ellensége a nap és annak UV-sugarai. Ezért azt szeretnéd, hogy a sátrad jól megszáradjon, de napfénytől védve, hogy elkerülhető legyen az anyag idő előtti elhasználódása. Ha jól megszárítod a sátrad, azzal elkerülheted a penész és a nedvesség okozta kellemetlen szagok kialakulását.

3 - Újra impregnálni a sátrad
A sátor anyaga vízlepergető: a víz lefolyik róla, és nem hatol be a ponyvába. De természetesen idővel ez a kezelés egyre kevésbé lesz hatékony. A penész elleni küzdelem keretében a sátrat újra kell impregnálni (és ehhez van egy tippünk, hogyan vízhatlanítsd a sátrat). Ez megakadályozza, hogy a víz beszivárogjon a szövetszálakba, így a sátor jobban és gyorsabban fog megszárad, a penész pedig nehezebben fog elszaporodni!

4 - A sátrat száraz helyen tárolni
Miután megtisztítottad a sátrad, száraz, sötét és hűvös helyen kell tárolnod. Ez segít megelőzni a penész kialakulását, mivel az nedves és meleg környezetben érzi jól magát.

Hogyan kell megtisztítani egy penészes sátorponyvát?

Segítségre van szükséged egy Decathlon-termékkel kapcsolatban?

"Használati vagy összeszerelési útmutatásra, alkatrészekre vagy szerviz szolgáltatásra van szükséged? Nálunk vásároltál és kérdésed van valamelyik termékünkkel kapcsolatban?
Ügyfélszolgálati oldalunkon minden segítséget megkapsz. "

Elméletileg sok éven át tudod használni a sátrad, ha megfogadod ezt a néhány tanácsot. Ennek ellenére, ha a sátradat a gondatlan tárolásból kifolyólag komolyan megtámadja a penész, bármikor visszaviheted az üzletbe, hogy újrahasznosíthassák, és te pedig új ponyvát vásárolhass. Mert ha a ponyva vagy a dupla ponyva penészes is, a rudazat még használható, és a Decathlon gondoskodott arról, hogy minden újabb sátor modellje javítható legyen.
Bármi történjen is, a Decathlon műhelye mindig a rendelkezésedre áll, hogy megtaláljátok az igényeidnek legmegfelelőbb megoldást.