Hogyan kell megjavítani egy törött sátorrudat?

Hogyan kell megjavítani egy törött sátorrudat?

A rudazat tulajdonképpen a sátor csontváza:a sátorrudak alkotják a szerkezetét, és lehetővé teszik, hogy feszített ponyva alatt aludhass. Így, ha egy rúd eltörik, az nagy gondot jelent.Kövesd útmutatónkat, hogy saját magad megjavíthasd!

Sátorrudak nélkül egy éjszakáig sem tudnál feszes ponyvájú, megfelelően felállított sátor alatt kempingezni vagy bivakolni. De az ismétlődő felállítástól, lebontástól, illetve a széllökésektől eltörhetnek. Arról nem is beszélve, amikor véletlenül rálépsz egy sátorrúdra! De ne aggódj, a sátorrúd javításában semmi bonyolult nincs.

Hogyan kell megjavítani egy quechua, forclaz vagy más márkájú rudazatot?

Függetlenül a sátor márkájától, mielőtt kidobnád a sérült rudat és újat vásárolnál, javasoljuk, hogy vizsgáld meg, és állapítsd meg, melyik rész rongálódott meg. A sátor rudazata általában alumíniumból  vagy üvegszálból készülnek. Ez a két erős anyag megtartja a ponyvát és ellenáll a szélnek.A rudazat a következő elemekből áll:

- sátorrúd : egymásba illesztve alkotják a boltozatot, félköríves alakzatot formálva
-  rúdösszekötők : minden sátorrúd egyik végén találhatóak, segítségükkel egymáshoz rögzíthetjük a sátorrudakat
-  gumikötél: áthalad az összes sátorrúdon keresztül, összefűzi őket, és megakadályozza, hogy a sátor tárolásakor elveszítsünk akár egy rudat is.

A sátor szerkezete felfújható rudazatból is állhat. Ezzel a fajta rúddal időt nyersz a sátor felállítása és lebontása során. A felfújható rudazaton nincs sátorrúd, rúdösszekötő és gumikötél sem. Szerkezetük egyetlen darabból áll, amely levegővel töltve kör alakú ívet alkot.

Hogyan kell megjavítani egy törött sátorrudat?

Javítókészlet

💡 Ne várj arra, hogy eltörjön, szerezz be előre csere sátorrudat. Javasoljuk, hogy minden alkalommal, amikor kempingezni vagy bivakolni mész, vigyél magaddal javítókészletet. Így, ha baja lesz a rudazatnak, azonnal megjavíthatod anélkül, hogy veszélyeztetnéd a túrát.

Két lehetőséged van: beszerezni egy kész sátorrúdjavító készletet, vagy összeállítani egyet saját magad.   . Ha a második megoldást választod, a felfújható rudazattal ellátott sátrak esetében egyszerűen vásárolj előre egy tartalék rudazatot.Más típusú rudazat esetén csúsztasd egy táskába vagy a sátorcövekek tasakjába az alábbiakat :

- 1 ou 2 plusz sátorrúd,
- 1 ou 2 plusz rúdösszekötő,
- 1 tartalék gumikötél.

Győződj meg arról, hogy a megfelelő átmérőjű cserealkatrészeket választod.

Hogyan kell megjavítani egy üvegszálas vagy alumínium sátorrudat?

Éppen állítanád fel a sátradat, amikor észreveszed (túl későn), hogy az egyik rúd kettétört , és így nem tudod összeszerelni a rudazatot.Mielőtt azon gondolkodnál, hogy megszakítod a túrát, vagy, hogy egy félig megfeszített sátorponyva alatt töltöd az éjszakát, van néhány praktikus tanácsunk a számodra!

1. Multifunkciós ragasztószalag

Elképzelhető, hogy a túrahátizsákodba csomagoltál multifunkciós ragasztószalagot.Ebben az esetben nyert ügyed van!Tekerj egy hosszú ragasztószalag-darabot a sátorrúd köré, a törés helyén, így kiegyenesítheted.

Amikor kempingezni vagy bivakolni  indulsz, javasoljuk, hogy mindig vigyél magaddal ragasztószalagot. Nem csak a törött sátorrúd javítására használhatod, de a hálózsákon, a pehelykabáton, a sátorponyván stb. keletkezett szakadást is megjavíthatod vele..

2. Javító hüvely

Ha előrelátó voltál, akkor biztosan vittél magaddal egy sátorrúdjavító hüvelyt. Elképzelhető, hogy ez a kis fém alkatrész a sátor tartozéka volt, és még a hordozó táskájában van.
Csúsztasd a javítóhüvelyt a sátorrúdon a törés helyére, és rögzítsd oda multifunkciós ragasztószalaggal. Ha nincs kéznél ragasztószalag, próbáld meg mással rögzíteni a hüvelyt a törött sátorrúdhoz: zsinórral, textildarabbal, amivel körbetekered, stb.

Hogyan kell megjavítani egy törött sátorrudat?

3. Bármi, ami a kezed ügyébe kerül!

Még ha a feladat egy kicsit nehezebbnek is tűnik ragasztószalag vagy javítóhüvely nélkül, nincs minden veszve. Támaszkodj a kreativitásodra, rögtönözz egy javítóhüvelyt abból, amit a hátizsákodban vagy magad körül találsz: egy fémrúd, vékony ágak stb. Ha megtaláltad a rögtönzött hüvelyt, helyezd a törött rész magasságába, hogy a törött sátorrúd két részét egyben tartsa és igyekezz a lehető legjobban rögzíteni (zsinórral, textildarabbal stb.).

Ha hazaértél, javíttasd meg a törött sátorrudat.. Kapható igény szerint méretre vágható sátorrúd, vagy dönthetsz az azonos sátorrúd modell megvásárlása mellett is. Az eltörött sátorrúd cseréjéhez kövesd útmutató videónkat!

Videó "hogyan kell vágni és kicserélni az alumínium sátorrudat?"

Rendszeresen ellenőrizd a rudazat állapotát a problémák megelőzése érdekében. Ha mikrórepedést látsz a sátorrúdon, azonnal cseréld ki újra, mielőtt eltörik. . És főleg ne próbáld meg kiegyenesíteni a használat során meghajlott sátorrudakat. A sátorrudat görbülete megvédi az esetleges töréstől.

Hogyan kell kicserélni a rudazat gumikötelét?

Ha a gumikötél túlságosan laza és az idő múlásával kinyúlt mielőtt kicserélnéd próbáld meg újra megfeszíteni.

Lépések:
➡️ Távolítsd el a sátorrúd véget,
➡️ Távolítsd el a csomót a gumikötél végéről (anélkül, hogy elengednéd!),
➡️ Kösd meg újra a csomót ezúttal a gumikötélen lejjebb, hogy feszüljön a sátorrúdban.

Ha a gumikötél nagyon elhasználódott vagy töredezett, néhány egyszerű lépést követve cseréld ki!

Hogyan kell kicserélni egy felfújható sátor rúdját?

Ha egy felfújható sátorrúd kilyukad, az egyetlen megoldás, ha kicseréled egy új sátorrúdra.Megmutatjuk hogyan, a videóban!

Hogyan kell kicserélni egy Decathlon 2 Seconds sátorrudat?

A 2 Seconds sátor rudazata nagyon különleges: egyetlen darabból áll, ami annyira meghajlítható, hogy a sátor egy táskásban elfér. Ez az a fajta rudazat lehetővé teszi, hogy rendkívül gyorsan felállítsd a sátrat (azaz 2 másodperc alatt). De annak ellenére, hogy hajlíthatóra lett tervezve, a 2 Seconds rudazata néha mégis eltörhet. A cseréhez kövesd útmutatónkat!

Hogyan kell megjavítani egy törött sátorrudat?

Hogyan kell megjavítani egy lyukas sátorponyvát?

Már az összes sátorrúd meg lett javítva, de a sátorponyva vagy a dupla ponyva lyukas vagy elszakadt ? Itt az ideje elővenni a multifunkciós ragasztószalagot!Ugye mondtuk, hogy jó, ha van nálad! Vágj a lyuk méreténél valamivel nagyobb ragasztószalag darabokat, és ragassz egyet-egyet a szövet mindkét oldalára így megerősítheted a szakadt részt, és megőrizheted a ponyva és a dupla ponyva vízhatlanságát.

Oktatóvideó: hogyan kell megjavítani egy lyukas sátrat?

Hogyan kell megjavítani egy törött sátorrudat?

Segítségre van szükséged egy Decathlon-termékkel kapcsolatban?

"Használati vagy összeszerelési útmutatásra, alkatrészekre vagy szerviz szolgáltatásra van szükséged? Nálunk vásároltál és kérdésed van valamelyik termékünkkel kapcsolatban?
Ügyfélszolgálati oldalunkon minden segítséget megkapsz. "

karbantartás-tisztítás-sátor-kemping-bivak-javíthatóság

DECATHLON sátorponyva: karbantartás, tárolás és tisztítás

Hogyan végezd a sátor karbantartását? Ebben a cikkben megtalálod az összes tanácsunkat arra vonatkozóan, hogyan használd és végezd megfelelően a karbantartását a kalandjaid során.

Hogyan javasolt tisztítani egy felfújható vagy önfelfújó matracot?

Hogyan kell tisztítani és megjavítani egy felfújható vagy önfelfújó matracot?

Elmagyarázzuk, hogyan kell tisztítani, összehajtani vagy megjavítani a matracot!

Tritán kulacs karbantartása és javítása

Tritán kulacsok

Meggyőződésünk, hogy egy termék életciklusa nem ér véget akkor, amikor megsérül. Ezért kínálunk különböző megoldásokat a termék megfelelő javítására, karbantartására és használatára, hogy meghosszabbítsuk az élettartamát.