Hogyan kell ápolni a műkorcsolya pengéjét?

Hogyan kell ápolni a műkorcsolya pengéjét?

Épp most szereztél be egy pár új műkorcsolyát? Megmutatjuk, hogyan tarthatod megfelelően karban korcsolyád pengéjét, és miért fontos az ápolása.

Akár kezdő, akár tapaszlat korcsolyázóként, nagyon fontos gondoskodni felszerelésed megfelelő állapotáról. Korcsolyád pengéjének gondozása alapvető feltétele jeges edzéseid sikerességének.

Hogyan kell ápolni a műkorcsolya pengéjét?

Egy műkorcsolya sokba kerül, különösen akkor, ha magas szinten űzöd a sportágat.Egy pár korcsolyapenge több tízezer forintba kerülhet. A pengék ápolása minden árkategória, és minden tudásszint esetén egyaránt nagyon fontos. A penge karbantartásának, -ahogyan javaslatunkban leírjuk-, egy automatikus műveletnek kellene lennie korcsolyád teljes élettartama alatt, valamint végig korcsolyázó pályafutásod során.

Hogyan kell ápolni a műkorcsolya pengéjét?

A korcsolyapenge élezése

A korcsolyapenge élezése hasonló a kés pengéjének élezéséhez. Köszörűkövön kell többször végighúzni a pengét és úgy megélezni. Minél mélyebb a barázda, annál erősebb a korcsolya éle és annál nagyobb a stabilitása a kanyarok ívében. És ellenkezőleg: minél laposabb az él, annál könnyebben csúszik ki a penge oldalirányba, például fékezéskor. Rendkívül fontos tehát, hogy mindig élezett, sorjátlanított korcsolyában lépj a jégre. Ezzel lehetőséget adsz magadnak a technikád tökéletesítésére és mozgásod harmonikusságára.
Hogy szükséged van-e élezésre, azt a csúszási élmény alapján tudod megállapítani.
Hogy el tudd dönteni, aktuális-e már új élet csináltatnod, csúsztasd a jégen a pengét oldalirányba, mintha fékeznél. Ha könnyedén tudsz fékezni, vagy kanyarodás közben kicsúszik a lábad oldalra, akkor is biztosra veheted, hogy ideje éleztetni. Ugyanakkor ha akadozik a pengéd fékezéskor, kanyarban viszont stabilan az íven marad, akkor még jó a korid éle.

Mi a Decathlonnál azt javasoljuk, hogy az új korcsolyát éleztesd meg az első használat előtt.

Milyen gyakran kell megéleztetni a korcsolyát?

Ez a tudásszintedtől, a jégen töltött időtől és az edzések intenzitásától függ. Mindenképpen szükséges rendszeresen éleztetni a korcsolyát. Ez olyankor aktuális, amikor úgy érzed, a penge nem kapaszkodik már megfelelően a jégbe, vagyis nem fog már jól az éled.

Kezdőknek kb. kétszer egy szezon alatt,
középhaladóknak 3-4 alkalommal,
haladóknak havonta legalább egyszer,
versenyzőknek havonta többször.

Hogyan kell ápolni a műkorcsolya pengéjét?

Kiegészítők korcsolyád karbantartásához

Annak érdekében, hogy megőrizd a pengék kiváló állapotát, számos kiegészítő áll rendelkezésre, amelyek nélkülözhetetlenek lesznek számodra.

Az élvédő óvja az élet, így az lassabban kopik, kevésbé sérül, ennek köszönhetően ritkábban szükséges éleztetned. Amint lejössz a jégről, mindig használj élvédőt. A jégcsarnokon belül, és kívül is viselheted.
Amint vége az edzésednek, mindig töröld le a pengét, hogy megelőzd a rozsdásodását. Ehhez használj speciális pengetörlőt, vagy egy rongyot. Amikor a penge már száraz, tegyél rá textilélvédőt, aminek az anyaga magába szívja a maradék nedvességet. Ez utazás során is védi a pengét és a korcsolya élét az ütések okozta sérülésektől.

Egy tipp az él védelmére a kavicsok, vagy egyéb tárgyak okozta sérülések ellen: rendszeresen tisztítsd meg az élvédő belsejét, hogy a szállítás során ne sérüljön a korcsolyád éle.

És végül; mindig jó ha van kéznél egy csavarhúzó arra az esetre, ha a penge vagy a pengetok rögzítése meggyengül. Akár a jégen, akár jégen kívül, észreveheted, hogy a penge csavarjai kilazultak, noha ez nem egy gyakori probléma. Rendszeresen ellenőrizd, hogy nem mozog-e a korcsolyád pengéje.

Hogyan kell ápolni a műkorcsolya pengéjét?

Kérdésed van decathlonos termékeddel kapcsolatban?

"Használati utasítás, összeszerelés, pótalkatrészek, műhelytitkok... Nálunk vásároltál és segítségre van szükséged?
Ügyfélszolgálati oldalunkon minden segítséget megtalálsz termékedhez!"

Most már készen állsz a jégrelépésre. Minden kiegészítő nálad, felkészültél a korcsolyád karbantartására. A pengéid hálásak lesznek érte.