HOGYAN JAVASOLT MEGFELELŐEN KARBANTARTANI A MTB RUHÁZATOT?

Hogyan javasolt megfelelően karbantartani a MTB ruházatot?

MTB ruházati felszereléseid technikai anyagból készültek, és speciális karbantartást igényelnek, hogy sokáig megőrizzék jó állapotukat.

Megfelelő karbantartással megnövelheted a MTB ruházati felszerelésed élettartamát, csökkentheted az ökológiai lábnyomát és a kiadásaidat.

Legyen szó higiéniai, gazdasági vagy ökológiai szempontból, minden MTB kerékpáros szembesül egy kérdéssel, amikor hazaér a túráról:
Hogyan javasolt megfelelően karbantartani a MTB ruházatot?

Segítünk elsajátítani a felszerelés megfelelő karbantartását, az élettartamának meghosszabbítását, újra aktiválni a vízlepergető vagy víztaszító képességét és befoltozni a keletkezett lyukat.

Hogyan javasolt megfelelően karbantartani a MTB ruházatot?

1/ A MTB ruházat ökológiai lábnyoma

A textilipar a legszennyezőbb iparágak közé tartozik a világon. A DECATHLON tisztában van az éghajlatváltozás és az erőforrások kimerülésének kihívásaival, ezért célkitűzésünk, hogy 2026-ra termékeink 100%-a környezetbarát tervezésű legyen.

Mit értünk környezetbarát tervezésű DECATHLON termék alatt?
A környezetbarát tervezés igyekszik minimalizálni a környezeti hatást már a termék tervezésekor, figyelembe véve a teljes élettartamát, azaz a gyártástól kezdve a használatán keresztül a termék élete végéig.

A környezetbarát tervezés során tervezett (vagy újratervezett) termékek ugyanazt a funkciót látják el, és a környezeti hatásuk is kedvezőbb. Nem kell engednünk a környezetbarát tervezésű MTB ruházati termékeink hatékonyságából.Minden évben újabb környezetbarát tervezésű ruházati termékeket kínálunk, amelyek gyártása kevésbé energiaigényes, ugyanakkor tartósabbak.

Neked is fontos szereped van ebben a környezettudatos szemléletben. A karbantartással és javítással meghosszabbítod a felszerelésed élettartamát, és csökkented a környezeti hatását. A leginkább környezetkímélő termék az, amelyik használatban van!

A Természet a „játszóterünk”:Vigyázzunk rá!

Hogyan kell tisztítani és karbantartani a víztartályos hátizsákot?

2/ Hogyan javasolt megfelelően tisztítani a MTB ruházatot?

A MTB ruházati felszereléseid nagy részét moshatod mosógépben, de vedd figyelembe ezeket az útmutatásokat:

A túra végén, a kerékpár lemosásakor a ruhádat is tisztítsd meg a sár és por nagy részétől, ezzel elkerülheted, hogy beszennyezd a mosógéped. Ha sokat izzadtál, a használat után rögtön mosd ki a ruhád. Az izzadságban lévő só károsítja a szövetszálakat. Ha nem tudod azonnal kimosni, akkor öblítsd ki, hogy eltávolítsd az izzadságot.

Annak érdekében, hogy megóvd a ruháid a dobban, fordítsd ki őket (varrással kifelé), húzd be a cipzárakat és zárd be a tépőzárakat. Egyes mosógépeken van "Sport" program, de ne bízz benne 100%-ig.

Legfeljebb 30°C-os mosást válassz és maximum 800 vagy 1000 fordulatszámon centrifugálj.Kényes ruhadarabokhoz való lágy, folyékony mosószert válassz.

Ne használj öblítőszert, mert roncsolja a textil szálak szerkezetét, és eltömi a lélegző ruhák pórusait. Légy óvatos a 2 az 1-ben kapszulákkal, mert a legtöbben van öblítőszer.

A vízlepergető ruháidat inkább kézzel mosd, mint mosógépben. A vízlepergető réteg érzékeny, de léteznek impregnáló módszerek a vízlepergető képesség megújításához.

Hogyan javasolt megfelelően karbantartani a MTB ruházatot?

3/ Rövidnadrág, aláöltözet nadrág és combnadrág karbantartása

Nem is olyan régen a MTB combnadrágokon még valódi szarvasbőr ülőbetét volt, mely különleges karbantartást igényelt, hogy megőrizze rugalmasságát. Karbantartás nélkül a bőr gyorsan kényelmetlenné vált, és bőrpuhító használatára volt szükség.

A mai combnadrágok és aláöltözet nadrágok ülőbetétje már csak a nevét őrzi: az ülőbetétet („ülőbőr”) ma már szintetikus zseléből vagy habszivacsból van. Jobban igazodik a testfelépítésedhez, elvezeti az izzadságot, és nagyobb kényelmet biztosít.

Hogy megőrizd az ülőbetét hosszú élettartamát, egyszerűen mosd ki kézzel, vagy mosógépben 30°C fokon PH-semleges mosószerrel. Minden használat után mosd ki a combnadrágod vagy az aláöltözet nadrágod.

Ha kényelmetlenséget vagy irritációt érzel a használat után, akkor lehetséges, hogy a combnadrágod vagy aláöltözet nadrágod nem a te méreted. Mindenkinek más a testfelépítése, és akár a nyereg, a combnadrág is lehet megfelelő az egyik kerékpárosnak és nem kényelmes egy másiknak, az árától függetlenül. DECATHLON csapatunk olyan ülőbetéteket fejlesztett ki nőknek, amelyek rövidebbek, hogy ne akadjanak bele a nyeregbe, és jobban illeszkednek a női combhoz, elkerülve a kidörzsölést. Ahhoz, hogy megfelelően funkcionáljon, az ülőbetétnek nem szabad meggyűrődnie a pedálozás során, és mindig feszesnek kell maradnia.

A combnadrágok és az aláöltözet nadrágok olyanok, mintha a „második bőröd” lennének, ezért alsónemű nélkül is felveheted őket. Az alsónemű egy plusz réteget képez a combok és a combnadrág között, ami gyűrődést és így dörzsölést, irritációt okozhat. Vannak, akik szeretnek alsóneműt viselni a MTB ruházatuk alatt, ez esetben varrásmentes, természetes anyagból készült alsóneműt válassz.

Hogyan javasolt megfelelően karbantartani a MTB ruházatot?

4/ Hogyan javasolt szárítani a MTB ruházatot?

MTB ruházatod szárításához kíméletes és természetes megoldásokat válassz, a szárítógép roncsolhatja a textilszálakat. A szárítógép abban az egy esetben hasznos, ha szeretnéd újra aktiválni az anyag vízlepergető vagy vízhatlan képességét.

Mosás után közvetlenül teregesd ki a ruhákat. Felakaszthatod vállfára vagy ruhaszárító kötélre, csak arra ügyelj, hogy a csipeszek ne tegyenek kárt az anyagban. Kerüld a túl erős hőforrásokat, mint a radiátor, és ne szárítsd a ruháidat tűző napon: az UV-sugarak gyorsan kifakíthatják a ruha színét. Jól szellőző helyet válassz, ahol a ruháid gyorsan megszáradnak jó légáteresztő képességüknek köszönhetően. A combnadrágod és aláöltözet nadrágod ülőbetétjének több időre van szüksége a száradáshoz, várd meg, amíg teljesen megszárad, mielőtt újra felveszed.

Végezetül, a MTB ruházat nem igényel vasalást. A vasalás még alacsony hőfokon is károsíthatja a szövetszálakat.

Hogyan kell tisztítani és karbantartani a víztartályos hátizsákot?

5/ A MTB ruházat vízlepergető és vízhatlan tulajdonságának megújítása

Egyes ruházati felszereléseket vízlepergető vagy vízhatlan felületkezeléssel látnak el. A vízlepergető tulajdonság révén a vízcseppek leperegnek a termék felületéről, míg a vízhatlan tulajdonság nem engedi beszivárogni a vizet. A mosások hatására a felületkezelt ruházat veszíthet víztaszító képességéből. Újra aktiválhatod az anyag vízlepergető vagy vízhatlan képességét.

Ellenőrizheted a ruházat vízhatlanságát vagy vízlepergetését úgy, hogy egy kevés vizet permetezel az anyagra. Ha a víz lefolyik a ruhán, akkor a vízlepergető felületkezelés még aktív, ha azonban beszivárog az anyagba, akkor újra kell aktiválni a vízlepergető képességet.

A ruházat mosása után alapos öblítést vagy kétszeri öblítést alkalmazz , hogy a mosószert jól kiöblítsd. Szárítsd meg a ruházatot szabad levegőn, majd tedd be a szárítógépbe (kifordítva, varrással kifelé). Állítsd a szárítógépet a legalacsonyabb hőmérsékletre és a szintetikus/kímélő programra rövid időre (10-15 perc).

Ha ezután sem állt helyre a vízlepergető képesség: "Újra impregnálhatod" spray segítségével.

Hogyan javasolt megfelelően karbantartani a MTB ruházatot?

6/ Kilyukadt ruházati felszerelés javítása

A MTB ruházatod strapabíróbb, mint az országúti kerékpáros, hogy ellenálljon a kedvezőtlenebb környezetnek, az ágaknak és töviseknek.

Ennek ellenére előfordulhat, hogy kilyukad vagy elszakad a ruhadarab. Mielőtt a lyuk nagyobb lenne és tovább szakadna a szövet, megjavíthatod a ruházatod.

Megjavíthatod a textil termékeket öntapadós javítófolt segítségével.
Ezt a javítófoltot ruházati felszerelések, táskák, sátrak és cipők javítására terveztük. Ebben a videóban megmutatjuk, hogyan kell feltenni.
A diszkrét megjelenés érdekében a javítófolt a ruha belsején is felhelyezhető.

Ügyelj arra, hogy a folt szélei legyenek lekerekítve a megfelelő tartósság érdekében.

Hogyan javasolt megfelelően karbantartani a MTB ruházatot?

Hogyan javasolt megfelelően karbantartani a MTB ruházatot?

Segítségre van szükséged egy DECATHLON termékkel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek, szerviz szolgáltatások a műhelyben... Vásároltál nálunk és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

Környezetbarát tervezésű ruházatunk