FITNESS QUAD 100 FELNŐTT ÉS GYEREK KÉTSOROS GÖRKORCSOLYA Karbantartás és javítás:leírás, javítás

REF: 8520182, 8759974, 8828302, 8828303, 8520185

FITNESS QUAD 100 FELNŐTT ÉS GYEREK KÉTSOROS GÖRKORCSOLYA Karbantartás és javítás

2018

Beleszerettél ebbe a vintage megjelenésű görkorcsolyába a saját vagy gyermeked számára? A gurulós sneaker cipő kinézetével ideális a quad korcsolyázás megtanuláshoz, városi krúzolásokhoz vagy akár a roller disco kipróbálásához! Itt mindent elmagyarázunk, hogy megértsd, mi az a quad (kétsoros görkorcsolya), hogyan kell megfelelően karbantartani és javítani, hogy egy igazi vintage darab legyen :)

Első lépések

A 100-as Oxelo kétsoros görkorcsolyák nem igényelnek különösebb előkészületet ahhoz, hogy elkezdj velük korcsolyázni. Összegyűjtöttünk azonban néhány tippet, ha quadkorcsolyázni kezdesz.

Felnőtt vagy gyerek kétsoros görkorcsolya?

A Fitness 100 Oxelo kétsoros görkorcsolya felnőtt és gyerek méretben is elérhető.Ugyanolyan kialakításúak, de a méretek eltérőek.Vedd azt, amelyik a legjobban megfelel a méretednek, és amelyik a legjobban tetszik.

Quad görkorcsolya, kétsoros görkorcsolya, rollerskate, mi a különbség?

Spoiler figyelmeztetés:semmi.Ez a három elnevezés ugyanazt a korcsolyatípust jelöli, amelyekben a 4 kerék 2 párhuzamos sorban van elhelyezve, elöl található fékkel.

Miért van a kétsoros görkorcsolya fékje elöl?

Az elöl elhelyezett fékbetét valóban a kétsoros görkorcsolya sajátossága.De mindenekelőtt nem fékezésre szolgál, amikor előre haladsz.Valójában hátramenetkor használható fékként.De a fékező funkción kívül az fék segíthet abban is, hogy korcsolyázás közben hajtsd magad, vagy stabilan áthaladj például egy akadályon vagy gurulásra alkalmatlan talajon.Ha mindkét fékre ráállsz (mintha lábujjhegyre állnál), akkor (majdnem) normálisan járhatsz is benne.

Első lépések
Könnyebb a quad korcsolyázás, mint a görkorcsolyázás?

Ez egy összetett kérdés.A kétféle görkorcsolya élmény szempontjából egészen mást kínál, és nem is igazán összehasonlítható.A legjobb, ha kiválasztod azt, ami a legjobban illik hozzád.Íme néhány tipp:
A görkorcsolya elölről és hátulról stabilabb, míg a kétsoros görkorcsolya oldalirányban stabilabb.
Az egysoros görkorcsolya erősen megtámasztja a bokát, míg a kétsoros kevésbé tart, és nagyobb mozgásszabadságot tesz lehetővé.
Az egysoros görkorcsolya gyorsabban megy, és jobban alkalmazkodik a kevésbé sima utakhoz, a kétsoros korcsolya „lassabb”, és meglehetősen sima talajt igényel.

Hogyan tanulj meg kétsoros görkorcsolyával korcsolyázni?

Fogós kérdés az elején. Szerencsére Sidjével, a Francia Görkorcsolya és Gördeszka Szövetség (FFRS) edzőjével közösen összeállítottunk egy minivideót.Tudd meg, hogyan tanulhatsz meg quad korcsolyázni 4 lépésben.

Hogyan kell kétsoros görkorcsolyával fékezni?

A görkorcsolyával fékezéshez számos technika létezik:
A hóeke:akárcsak a síelésnél, ez is magában foglalja a lábfejek közelítését egymáshoz, miközben a talajnak kifelé nyomva megállsz.
T-alakú fékezés:helyezd az egyik lábadat merőlegesen a másikra, és tedd hátra, hogy a külső kerekekkel súrold a talajt.
Fékkel (stopperrel):hátrafelé korcsolyázáskor, amikor ráállsz az elöl lévő fékre.
Szerencsére összeállítottunk egy videót a fékezésről Sidjével, az FFRS kétsoros görkorcsolya oktatójával.

Rövid lista a görkorcsolya részeiről

A görkorcsolya egyszerűnek tűnik, de számos technikai alkatrészből áll, amelyek befolyásolják a korcsolyázást. Segítünk megfejteni az alapokat, hogy megismerd a görkorcsolya-zsargont.

FITNESS QUAD 100 FELNŐTT ÉS GYEREK KÉTSOROS GÖRKORCSOLYA Karbantartás és javítás:leírás, javítás

Fitness 100 kétsoros görkorcsolya karbantartása és javítása

Hogyan cseréld le a quad görkorcsolya kerekeit?

Akár a sérült kerekeket kell cserélni, akár a kerék méretét vagy keménységét szeretnéd a talajhoz vagy az út típusához igazítani, a quad görkorcsolya kerekeinek cseréje alapvető tudnivaló.Ez az egyik első lépés, amelyet tudnod kell a megfelelő karbantartásához.Meglátod, ez nagyon egyszerű és gyors.

Hogyan cserélj görkorcsolya kerekeket?
1. Kezdd azzal, hogy egy korcsolyaszerszám segítségével csavard le az anyát, amely a tengelyen tartja a kerekeket.
2. Távolítsd el a csapágyakat a többfunkciós szerszámmal, ha még fel szeretnéd használni őket. Ha a leendő kerekeid már rendelkeznek csapágyakkal, vagy másfajta csapágyakat vásároltál, hagyd őket a kerékben, és száraz ruhával töröld le a port.
3. Helyezz be egy csapágyat a kerék egyik oldalára, majd fordítsd meg.
4. Helyezd be a távtartót (a fémhengert) úgy, hogy egy vonalba kerüljön az első, majd a második csapágy furatával. Ha egy kicsit elmozdul a távtartó, nem baj, a keréktengelyek behelyezésekor visszaáll a csapágyakhoz.A távtartó használata opcionális, de ajánlott, mert hézagot tart a csapágyak között, és kompenzálja a kereket tartó csavar által kifejtett nyomást.A legtöbb csapágynak nincs iránya, ha kétségeid vannak, nézd meg a csomagolást.
5. Cseréld ki a kerekeket a sín minden tengelyén, és csavard vissza az anyát a tengelyre.
Jó tudni: Ha nem használsz távtartót, ügyelj arra, hogy ne húzd túl a tengely anyákat, különben a kerék nem forog tovább.Húzd meg az anyát, amíg a kerék már nem tud oldalra mozogni a tengelyen, de tovább forog.Egy kicsit összetett, de nem tart sokáig, amíg belejön az ember.

Egyszerű, nem igaz?

Hogyan cseréld ki a kétsoros görkorcsolya csapágyait?

A csapágyak cseréje lehetővé teszi a gurulás minőségének javítását vagy a törött csapágyak (amelyek már nem forognak megfelelően, vagy amelyek zajt adnak ki) cseréjét.Ez a művelet nagyon egyszerű, de megfelelő szerszámokra van szükség ahhoz, hogy el tudd távolítani a csapágyat a keréküregből.

Hogyan cseréld ki a görkorcsolya csapágyait?
1. Egy gördeszkaszerszám (TT500) segítségével csavard ki a kerekeket tartó anyákat, és távolítsd el azokat a tengelyekről.
2. A multitoollal távolítsd el a csapágyat úgy, hogy behelyezed a szerszámot a csapágy közepébe, és oldalnyomással kifeszíted. A csapágyat néha nehéz eltávolítani, ne add fel, próbáld meg elforgatni a szerszámot, hogy több helyen nyomást gyakorolj a csapágyra, miközben ügyelj arra, hogy ne sértsd meg a csapágyat.
3. A legnehezebb dolog elkészült!Helyezd be az új csapágyakat (szükség esetén nyomj rá a szerszámmal, hogy megkönnyítsd a behelyezést), szerelje vissza a kerekeket a tengelyre.

És íme, új csapágyak az új kalandokhoz.

Hogyan cseréld ki a kétsoros görkorcsolya gumipogácsáit?

Rendszeresen görkorcsolyázol, és úgy érzed, hogy a függők mozognak, vagy a korcsolyáid eltérően reagálnak a kanyarokban?Sokat fejlődtél, és szeretnéd lecserélni a gumipogácsákat a jobb manőverezhetőség érdekében?

A gumipogácsák állapotának rendszeres ellenőrzése része a görkorcsolyád műszaki karbantartásának.A gumipogácsák (más néven bushings) kerek gumik, amelyek a függő mindkét oldalán találhatók.Még tudod követni?
Többféle gumipogácsa létezik (kúp, henger stb.).Mindegyiknek van egy keménysége is, amelyet úgy jelölnek, mint a kerekek esetében, egy számmal, amelyet az "A" betű követ.Minél puhább a gumipogácsa, annál jobban fordul a függő.Minél merevebb, annál stabilabb a függő.A forma szempontjából a hordó (vagy henger) stabilabb lesz, a kúp pedig "gyorsabban" forog, és nagyobb amplitúdót ad a függőnek.Ezen a ponton elég lesz a technikai dolgokból, irány a gyakorlat!

Hogyan cseréld ki a kétsoros görkorcsolya gumipogácsáit?
Ehhez néhány lépést kell végrehajtani:
1. A jobb manőverezhetőség érdekében azt tanácsoljuk, hogy vedd le a kerekeket, hogy kényelmesebben hozzáférhess a függőhöz.
2.Szereld le a függőket.Ehhez használd a TT500 szerszám (vagy korcsolyaszerszám) nagyobbik oldalát, és csavard le a nagy anyát, amely a függőt a sínhez rögzíti.
3. Ezután, mint a gyöngysor, távolítsd el a fém rögzítőt, az első gumipogácsát, majd a függőt és az utolsó gumipogácsát.
4. Ugyanez fordítva:rakd fel az első új gumipogácsát, majd a függőt (vigyázz, hogy a függőt megfelelően helyezd be a sínbe), majd az új gumipogácsát, a fém tartót és végül az anyát.

Néhány tipp a megszorításhoz:ne húzd túl a függőt tartó anyát, mert az összetörheti a gumipogácsákat és gyorsabban deformálódhat.Húzd meg addig, amíg a csavar egy szintbe nem kerül az anya külső részével, és vedd fel a korcsolyát, hogy kipróbáld. Ezután beállíthatod a feszességét saját igényeid szerint.Valószínűleg meg fogsz lepődni, amikor először kipróbálod, és több percbe is beletelhet, amíg alkalmazkodsz ehhez az új konfigurációhoz.Ezért azt tanácsoljuk, hogy legyél óvatos az első kanyaroknál.

És íme a vadonatúj gumipogácsák krúzoláshoz aszfalton. És mi több, te csináltad meg őket!Szép munka!

Hogyan cseréld le a kétsoros görkorcsolya fékjét?

A quad korcsolya fékbetétje (vagy "stopperje") az egyik olyan alkatrész, amely akkor sérül meg a leggyorsabban, ha fékezésre, elrugaszkodáshoz, trükkökhöz használod. De ennek cseréje gyerekjáték.
Az Oxelo görkorcsolyákon a fékbetét trapéz alakú, és csavarral van a sínhez rögzítve.Megmutatjuk, hogyan cseréld ki őket.

Hogyan cseréld ki a kétsoros görkorcsolya fékbetéteit?
1. A többfunkciós szerszámmal csavard ki a fék belsejében található csavart.
2. Cseréld le a régi fékbetétet az újjal, majd tedd be a csavart.
3. Csavard vissza a csavart, győződj meg róla, hogy szorosan van.

És tessék!Egyszerű, igaz?Irány egy újabb kör az új fékekkel.

Hogyan ellenőrizd a kétsoros görkorcsolyát?

Egy nagyobb túra előtt vagy, ha hosszú ideig használaton kívül volt, sok ok van arra, hogy gyorsan ellenőrizd a korcsolyádat. Ez egy alapvető biztonsági funkció, amely biztosítja a kényelmet és a stabilitást.Íme néhány apró szempont, amelyet ellenőrizni kell.

Hogyan ellenőrizd a kétsoros görkorcsolyát?
Három alapvető részt érdemes ellenőrizni: a kerekek meghúzása, a fékbetét meghúzása és a függők meghúzása.
1. ellenőrizd, jól meg vannak-e húzva a kerekek:Ehhez ellenőrizz minden kereket, mozog-e oldalirányba.Ha igen, húzd meg kissé az anyákat, amelyek a tengelyen tartják a kerekeket.Azt is ellenőrizheted, hogy jól forognak-e, és hogy a csapágyak nem zajosak.
2. ellenőrizd a fékbetétet:ellenőrizd, hogy nem forog-e, és hogy szoros-e.Ne felejtsd el ellenőrizni mennyire kopott és azt is, hogy a gumi elég vastag-e ahhoz, hogy ne sértse meg a sínt vagy a cipőt, amikor a fékre állsz.
3. ellenőrizd a függők rögzítését:a függő egy "T" alakú alkatrész, amely a kerekek tengelyeként működik.Ezt az alkatrészt egy hosszú, "kingpin" csavar rögzíti a sínhez.A függőt két puha műanyag darab fogja közre, az úgynevezett "bushing" vagy gumiharang. Mindezt egy anya feszíti meg, amely a függőt és a gumiharangokat tartja.Ennek az ellenőrzésnek a célja, hogy a függő ne mozogjon túl szabadon, ami instabilitást okozhat korcsolyázás közben.
Jó tudni: Ha már tapasztaltabb vagy, akkor érdemes kipróbálni különböző függőfeszességeket és többféle keménységű gumiharangokat, hogy a függők eltérő reakciókészségét vizsgáld az irányváltások során.

Így ellenőrizheted a görkorcsolya néhány fontos biztonsági területét.Azt is javasoljuk, hogy ellenőrizd, a cipő nem sérült-e (lyukak, varratok, talp stb.), de azt is, hogy a sín még mindig biztonságosan rögzítve van-e a cipőhöz (intenzív korcsolyázás esetén előfordulhat, hogy a csavarok egy kicsit kilazulnak).

A jótállással és szavatosággal kapcsolatos információkról Panaszkezelési Szabályzatunkban tájékozódhatsz.