BMX decathlon 16"

REF: 8501247

BMX WIPE 500, 16"

2020

Ez a BMX kinézetű kerékpár kezdő, 5 - 7 éveseknek készült (110 - 125 cm testmagasság).

Tekintsd meg a BMX karbantartására és javítására vonatkozó tanácsainkat, valamint a kompatibilis kiegészítőket és alkatrészeket.

Magyarázat

Pegek

A peg egy kiegészítő, amely a BMX kerékpár keréktengelyére rögzíthető. A BMX-esek csúszhatnak vele a korlátokon és különféle trükköket csinálhatnak. A pegeken a lábukat is támaszthatják.

BMX decathlon
V-fék

A V-fék két egymással összekötött féktestből áll. A pipa kiakasztásával szétnyitható a féktest a kerék egyszerűbb kivételéhez.

V-fék
V-fék pipa

A V-fék pipa egy rozsdamentes alkatrész, amely lehetővé teszi a fékbovden vezetését a féktestben. A pipa biztosítja a bovden megfelelő működését a hatékony fékezéshez. Törés esetén lehetőség van a cserére.

V-fék pipa

Első használat

Hogyan kell jól beállítani a nyereg magasságát az első használat előtt?

Fontos, hogy beállítsd a nyeregszár magasságát a gyerek testfelépítésének megfelelően. Biztonsági okokból nem húzható ki annyira a nyeregszár és a kormányszár, hogy látható legyen a maximum jelölés. (Ne húzd ki jobban, mint ahol a jelölés van).

A BMX kerékpáron általában állva tekernek, ezért áll ennyire alacsonyan a nyereg.
Ha gyermeked a BMX kerékpárt csak közlekedésre vagy szórakozásra használja a barátokkal, ajánlott a magasabb nyeregbeállítás a kényelmes pedálozás érdekében. Természetesen szükség szerint változtatható a beállítás.

Hogyan állítsd be a kormányt a bmx kerékpáron?

A kormány megfelelő beállítása azt jelenti, hogy tökéletesen merőleges az első kerékre.

Hogyan győződj meg róla, hogy a féknyergek jól vannak-e beállítva?

 

A fékek hatékonyságának teszteléséhez a kormánynál fogva kezdd el tolni a kerékpárt. Húzd meg a jobb fékkart a hátsó fék vagy a bal fékkart az első fék működtetéséhez. Ez teljesen le kell fékezze a vizsgált kereket. A fékpofák nem súrolhatják a felni peremét.

Ha nem hatékony a fékezés vagy beleér a felnibe a fékpofa, az alábbiakat teheted: A fékkar előtt található egy állítócsavar. Ha elfordítod az óramutató járásával megegyező irányba, jelentősen feszítesz a féken. (= erősebb fékezés). Ha elfordítod az óramutató járásával ellentétes irányba, kiengeded a féket. (= gyengébb fékezés, a fékpofák eltávolodnak a felniperemtől).

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizd a fékek beállítását.

 

V-fékek beállítása

Mekkora nyomásra kell fújni a bmx kerékpár kerekeit? 

Az ajánlott nyomásértéket mindegyik gumiköpeny oldalán feltüntetik. Javasoljuk, hogy a gumiköpeny oldalán látható nyomásértékig fújd a kerekeket.
 A BMX kerékpárhoz 2,7 bar az ajánlott guminyomás.
Ez változó lehet a gumiköpenytől függően. A gumik tapadása nagy terhelésnek van kitéve, különösen a kanyarokban és az ugrás utáni érkezéseknél.

A termékhez tartozó kiegészítők

1. A pegek

Az első és hátsó kerékre lehetőség van peget felszerelni.

bmx decathlon pegek
Hogyan kell a pegeket felszerelni bmx-re?

A pegek felszereléséhez:
1. Távolítsd el a tengelykupakot.
2. Csavard be kézzel a peget ütközésig.
3. Ezt követően egy csavarhúzóval is húzd meg (ahogy a képen).

hogyan kell a pegeket felszerelni bmx-re
2. Bmx markolat, fekete

Le kell cserélned a markolatot a 16"-os BMX kerékpáron?
Akkor erre a termékre van szükséged.

fekete bmx markolat
3. Bmx 16" gumiköpeny

Le kell cserélned a gumiköpenyt a 16"-os BMX kerékpáron? Akkor erre van szükséged!

piros bmx gumiköpeny

A bmx karbantartása

Hogyan kell a bmx kerékpárt karbantartani?

Használhatsz egy úgynevezett "All in One" terméket az alkatrészek kilazításához, tisztításhoz, kenéshez és a BMX megóvásához (a termék elérhető a Decathlon áruházakban). Ez egy nagyon praktikus, minden egyben termék. A BMX lánc olajozásához tekerd folyamatosan a pedálokat és szemenként "fújj rá egyet "a lánc teljes hosszán. Pár percig hagyd száradni. Ha nagyon sok a szennyeződés a láncon, töröld át egy kefével vagy törlőronggyal a teljes hosszán, majd fújd be ismét az "All In One" termékkel. A tanácsunk: ne érintkezzen a fékpofákkal, fékbetétekkel és a felni fékfelületével.

A kerékpár tartós védelme: A rendszeres olajozás meggátolja a korróziót.

Hogyan-olajozd-a-24-colos-MTB-láncot

Hogyan kell a v-fékeken fékpofát cserélni?

A V-fékekhez kapható fékpofákat alkatrészként vásárolhatod meg. A cseréhez kövesd a bemutató videóban látható lépéseket.

Fékpofák cseréje V-fékeknél

Hogyan ellenőrizd a gumiköpenyek állapotát?

Minden használat előtt ellenőrizd a gumiköpenyek állapotát!

Ha lapos, ellenőrizd, hogy ne legyen defektes. Ehhez fújd fel a max. nyomásértékig. Ha gyorsan leereszt, vedd ki a kereket, vedd le a gumiköpenyt és cseréld ki vagy javítsd meg a gumibelsőt!

Ha lassan enged le, ellenőrizni kell a gumiköpeny felületét, van-e benne tüske vagy üvegszilánk. Ezt követően vedd ki a kereket, vedd le a gumiköpenyt és cseréld ki vagy javítsd ki a gumibelsőt! A gumiköpenyből távolítsd le a szúrós tárgyat (tüske, drót, üvegszilánk, stb.)

TIPP: Hogy egyszerűbben megtaláld a lyukat a gumibelsőn, fújd fel egy pumpa segítségével majd merítsd vízbe. Forgasd meg benne apránként, amíg meg nem jelennek a buborékok a lyuknál. Ha nem teljesen lapos, javasoljuk, hogy ellenőrizd a guminyomást (lásd fentebbi fejezetet).


TUDTAD? A gumi élettartama függ a használat körülményeitől és a tárolástól. Ha a gumiköpeny vizsgálatakor repedések láthatók rajta, javasoljuk, hogy cseréld le egy újra.

Hogyan tisztítsd a bmx-ed?

Ha BMX kerékpárod piszkos (sár, eső, por), ne habozz megtisztítani!

Ha por rakódott rá, egyszerűen töröld át egy száraz törlőronggyal. Sár vagy más szennyeződés esetén megtisztíthatod egy vödör meleg vízzel és egy szivaccsal (vagy egy nedves törlőronggyal), valamint szappannal vagy kerékpársamponnal. Tisztítsd meg a kerékpár szennyezett részeit: váz, villa, kormány és kerék.

TUDTAD?

Magasnyomású tisztító használata nem ajánlott!  Az egyes alkatrészek (kormánycsapágy, hajtómű, stb.) működésében kárt tesz és balesetveszélyessé válik a kerékpár!

A mosást követően töröld át egy száraz törlőkendővel, hogy elkerüld a rozsdásodást. Kend meg ismét a mozgó alkatrészeket a kerékpáron: lánc, kormánycsapágy, hajtómű.

Hogyan tárold a kerékpárt?

Javasoljuk, hogy a kerékpárt száraz helyen tárold. Fontos biztosítani, hogy ne érje nedvesség.

A kerékpár élettartama függ a használattól, a karbantartástól és a tárolástól.

Ha magas a páratartalom vagy, ha sós a levegő (tengeri levegő), a kerékpár ki van téve a korróziónak és csökken az élettartama. Ezért fontos, hogy tiszta és száraz állapotban tárold száraz helyen.

Van egy kis problémám

Mit tegyek defekt esetén? hogyan kell gumibelsőt cserélni?

Defekt esetén azonnal állj meg egy biztonságos helyen, hogy ne tegyél kárt a felniben.

Fordítsd meg a kerékpárt és állítsd a nyeregre és a kományra.

A fékeket ki kell nyitni a kerék kivételéhez. Ehhez fogd össze a féknyergek tetejét és oldd ki a pipát.

Az első kereket csavarozd ki és emeld ki a villából, majd cseréld ki a gumibelsőt (bemutatóvideó megtekintése).

A hátsó kereket szintén csavarozd ki, emeld le a láncot a szabadonfutóról, majd emeld ki a kereket a támvillából. Most már kicserélheted a gumibelsőt (bemutatóvideó megtekintése)

 

Végső megoldásként lehetőséged van a defektjavító spray használatára, amely segít megjavítani a lyukas gumibelsőt szerszámok nélkül (szakadt gumibelsőkhöz nem megfelelő). 

Hogyan cserélj gumibelsőt gyerek kerékpáron?

A fékkar hozzáér a kormányhoz. mit tehetek?

Ha a fékkar túl laza, könnyen hozzáér a kormányhoz (nyúlik), állítsd be a feszességét a fékkaron található csavar segítségével, mint ahogy az alábbi videó is mutatja.

Csavard ki az állítócsavart és a kontraanyát addig, amíg megfelelő lesz a fékkar feszessége, de ne legyen túl feszes!

A megfelelő feszesség elérése után tekerd vissza teljesen a kontraanyát.

Használati utasítás

A jótállással és szavatosággal kapcsolatos információkról Panaszkezelési Szabályzatunkban tájékozódhatsz.