Unselected
az ütő karbantartása

A tollasütő karbantartása: mit hogyan csinálj és mit kerülj el

A tollaslabda rendkívüli népszerűségnek örvend az egész világon, minden korosztályban és minden tudásszinten. Senki sem szeretné viszont, ha az ütője hamar tönkremenne. Itt olvashatod tanácsainkat sporteszközöd megfelelő karbantartásáról, hogy minél hosszabban élvezhesd eredeti tulajdonságait.

Unselected

A tollasütő karbantartása: mit hogyan csinálj és mit kerülj el

1. Mit kell tenni, ha elszakad az ütő húrja? 

a. A tollasütő húrok érzékenyek, könnyen elkopnak vagy elszakadnak. Gyakran előfordul, hogy meccs közben szakad el az ütő húrja. Annak érdekében, hogy csökkentsd ennek az esélyét, mindig tokban tárold az ütőidet.

b. Ha egy húr elszakad, a többit is vágd el. Különben a feszültség aránytalanul oszlik el a keret különböző részein és a húr bizonyos helyeken olyan erővel húzza, hogy eldeformálódhat.


2. Az ütő húrozása 

a. Ha az ütőd húrja elszakad, vagy megnyúlik, szakértőt bízz meg az újrahúrozásával. Mindig jó minőségű multifilament húrt válassz, és cseréld le az elveszett vagy elhasználódott húrvezetőket, hogy az éles szélek nehogy elvágják a húrt.

b. Nézd meg, milyen feszességűre kell húzni az adott húrt. Amennyiben az ütőd már nem a legújabb, kérdezd meg a húrozó szakembert, hogy milyen húrfeszességet javasol.


3. A grip cserélése

a. Amikor új ütőt vásárolsz, az ütő nyelén már található alapgrip. Ez a használat intenzitásától függően gyorsabban vagy lassabban kopik. Annak érdekében, hogy a megfelelően tapadjon és magába szívja a nedvességet, két-három havonta cseréld le az alapgripet.

b. Az alapgrip védelme, és a nyélvastagság -a kezed méretétől függő- esetlegesen szükséges növelése érdekében fedőgripet is felhelyezhetsz az ütő nyelére.
Tudtad-e? Ha a kezed nagyon izzad, használhatsz úgynevezett szivacsgripet is.  


4. A szállítás és a tárolás módja

a. A grafitütők nagyon ellenállóak, egészen nagy húrfeszességet is kibírnak. Azonban ha nem megfelelő tokban vagy táskában tárolod őket, könnyen megsérülhetnek. A keret épségének megőrzése érdekében mindig tokban vagy táskában tárold az ütőt.

Unselected

Segítségre van szükséged az ütőd húrozásához?

Keresd fel a hozzád legközelebb eső Decathlon műhelyt, és a bízd az ütődet szakembereinkre.

Unselected

A tollasütő karbantartása: mit kerülj el

1. Kerettel ütés

A tollaslabdában az ütő kerete sérülhet, főleg ha kerettel ütöd meg a labdát, a talajt, a társadat vagy más egyéb tárgyat. Ezért amíg kezdő vagy, fémkeretes ütőt válassz, mert az sokkal strapabíróbb. Ahogy fejlődik a tudásod, válthatsz grafit vagy magas modulú szénszálas ütőre és nagyon figyelj oda, hogy ne a kerettel üss.


2. Ütők összeütése

Amikor párost játszol, ügyelj arra, hogy ne üsd össze az ütőd a párodéval, mert a szénszálas ütők hajlamosak eltörni ütés hatására, amíg az acél vagy alumínium ütők deformálódhatnak.

3. Az ütők tárolása

Sose tegyél nehéz éles vagy hegyes tárgyat az ütő mellé a tokba. A benyomódás megváltoztatja az ütő alakját, rugalmasságát és erejét. A por, vagy morzsák a húrok közé kerülve elkoptatják azokat.


4. Hőmérsékleti szélsőségek

 Ha egy grafitütőt kint hagysz a tűző napon, vagy extrém melegben, az alakja eldeformálódhat. A húrok is veszíthetnek feszességükből. Az ütő veszíthet  tartósságából.
Nagyon alacsony hőmérsékleten a keret merevvé válhat, a húrok pedig könnyebben elszakadhatnak.


5. A javasoltnál nagyobb húrfeszesség

Egy húr, amit túl feszesre húznak, vagy egy elöregedett anyagú ütő magában hordozza a keret elhajlásának vagy eltörésének esélyét. Ezért mindig előzetesen győződj meg a húrozás megfelelő erősségéről.

Unselected
A tollasütő karbantartása: mit hogyan csinálj és mit kerülj el

Segítségre van szükséged egy termékünkkel kapcsolatosan?

"Használati útmutató, összeszerelés, alkatrészek, időpont a műhelyünkbe... Vásároltál valamit tőlünk és segítségre van szükséged?
Ügyfélszolgálati oldalunk rendelkezésedre áll a termékeinkkel kapcsolatos minden kérdésben. "