hogyan-tartsd-megfelelően-karban-a-teniszütődet

A teniszütő karbantartása

Láttál már olyan zenészt, aki nem hangolja a hangszerét? Vagy olyan szerelőt, aki elfelejti felfújni a kerekeket?

Ahogy egy zenész rendszeresen ápolja és hangolja a hangszerét, úgy egy teniszezőnek- így Neked is- fontos rendszeresen gondoznia ütőjét. Ebből a cikkből megtudod, hogyan tartsd karban.

Hogyan tartsd megfelelően karban a teniszütődet?

Az ütő karbantartásának legfontosabb elemei Ide tartozik a húrozás, valamint a gripek, a húrvezetők és az ütőfejvédő rendszeres cserélése.

Szenvedélyes játékosként valószínűleg rendszeresen teniszezel és sokat játszol anélkül, hogy elszakadna az ütőd húrja. Ez így van rendjén...🤗

Tudnod kell azonban, hogy a húrok ha nem is szakadnak el, idővel elhasználódnak, valamint veszítenek rugalmasságukból. Ez is teljesen normális.Arról van szó csupán, hogy az ütő ilyenkor veszít kezdeti technikai tulajdonságaiból. Ha nem figyelünk oda, ez akár teniszkönyök kialakulását is előidézheti. ( A könyökízület fájdalommal járó gyulladása.)

A teniszütő karbantartása

Mennyi időnként és hogyan kell újrahúrozni a teniszütőt?

A húrozáshoz tekintsd meg az  ütő húrozása  című videónkat, amelyben a húrozás folyamatát lépésről lépésre mutatjuk be Neked.1.  Vágd el a húrokat.
2.  Helyezd a gépbe az ütőt.
3.  Állítsd be a húrfogókat.
4.  Állítsd be a súlyt. (Hány kg-ra húzod a húrokat.)
5.  Húzd be a hosszanti húrokat.
6.  Csomózd meg. (Ha csak egy, hosszú húrt húzol bele, akkor csak a végén kell megcsomóznod.)
7.  Jöhetnek a kereszthúrok.
8.  A végső csomózás.

Ha nem áll rendelkezésedre húrozógép, vagy nincs időd magadnak húrozni az ütődet, esetleg nem vagy biztos a dolgodban, műhelyes kollégáink készséggel állnak rendelkezésedre.  😉

Az alap- és a fedőgrip cserélése

Az ütő fogása a kényelem és a teljesítmény szempontjából is nagyon fontos. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy rendszeresen cserélj gripet és a fedőgripet a teniszütődön.

Ráadásul egy elhasználódott griptől vagy fedőgriptől könnyen kialakulhatnak vízhólyagok.

Az is előfordulhat, hogy a teniszütő kicsúszik a kezedből és megsérül ahogy a földet éri, a grip ilyen esetben megvédi az ütő nyelét. Ne aggódj, ez azért meglehetősen ritka. 😉 A hasonló baleseteket, de különösképpen az értékes pontok elveszítését elkerülendő, ne felejtsd el időnként kicserélni a gripet az ütődön. Ehhez a kövesd a következő lépéseket :

1. Szedd le a régi gripet.
2. Helyezd az új gripet az ütő nyelére, (általában az előzőnek a ragasztója rajta marad).
3. Ragaszd rá a gripet az ütő talpánál és tekerd végig a nyélen.
4. Vágd le a felesleget, igazítsd a helyére a végét és rögzítsd oda körben a kis ragasztószalaggal.

Az ütőfejvédő cserélése

Mi is az az ütőfejvédő?
Ez egy olyan műanyag tartozék, ami védi az ütő fejét, és a húrokat a felső részén. Biztosítja, hogy az ütő megtartsa formáját, amikor a földhöz közeli üteséknél a talajjal érintkezik. 🙄

Ha rossz állapotban van, cseréld ki, hogy elkerüld a keret megrepedését. .


Hogy meghosszabbítsd az ütőfejvédő élettartamát, tegyél rá speciális ragasztószalagot, úgynevezettprotect tape-et.

Emellett felejtsétek el azt a szokást, hogy meccs előtt az ütő földre ejtésével sorsoljátok ki, ki kezdje a szerválást. Az ilyenkor keletkező mikrosérülések meggyengíthetik az ütőd szerkezetét.

A teniszütő karbantartása

Az ütő védelmének biztosítása a megfelelő táska kiválasztásával

Az ütő gondozásának fontos eleme a megfelelő tárolás is. Kifejtem bővebben.

Egy teniszütőnek a húrágy a legképlékenyebb, legérzékenyebb része.
Attól függően, hogy hol tárolod az ütőt, különböző változásokon mehet keresztül.

Nagy melegben a keret deformálódhat, a húr pedig megpuhulhat, jelentős mértékben veszíthet feszességéből. 🥵 Érdemes tudni, hogy 60 fokos hőmérséklet felett a teniszütő kerete jelentős mértékben deformálódhat, sőt akár szét is robbanhat. Ezért ne hagyd forró radiátor közelében vagy az autó hátsó ülésén amikor tűz rá a nap, mert ilyenkor a teniszütőd helyrehozhatatlan károkat szenvedhet.

A nagyon alacsony hőmérséklet pedig növelheti a húrok feszességét, ami miatt idő előtt elszakadhatnak. 🥶 A megoldás? Ha hideg időben játszol, előtte dörzsöld át a teniszütő húrját egy törülközővel.

Otthon lehetőség szerint egy 15 és 20 fok közötti hőmérsékletű helyiségben tárold.

Az ütő maximális védelme érdekében ne habozz olyan táskát beszerezni, ami rendelkezik hőszigetelt zsebbel. Ez biztosítja az ütő számára a megfelelő hőmérsékletet, megvédi az ütésektől és a hőmérséklet-ingadozástól.

Most, hogy minden trükkünket megismerted teniszütőd még hosszabb távú használatához, jó szórakozást kívánunk a Rád váró meccsekhez!

Még több tenisszel kapcsolatos tartalom:

Hogyan kell teniszütőt húrozni ?

Hogyan kell teniszütőt húrozni ?

Hogy kell behúrozni egy teniszütőt? Hogy fogj hozzá? Hol kell megcsomózni... Ebben a videóban mindenre választ kapsz!