szörfoverall javítása

A neoprén overall karbantartása és javítása

Ahogy telnek-múlnak a szörf-, triatlon- és búvárszezonok, a neoprén overallod (veled ellentétben) kezdi a fáradtság jeleit mutatni😉? Kövesd javítási tanácsainkat, hogy minél tovább használhasd!

Bár a neoprén strapabíró anyag, elkerülhetetlen, hogy az overall idővel elhasználódjon. Legyen szó javításról vagy karbantartásról, itt biztosan találsz választ a kérdéseidre.

A neoprén overall karbantartása és javítása

Triatlonos, szörf-, vagy búvároverall javítása

Ne aggódj, a neoprén overall javítása gyors és egyszerű! A javítás a hiba típusától függően 5-20 percet vesz igénybe. Mielőtt belekezdenél, az overallt helyezd egy asztalra vagy egyéb sima felületre. Lássunk neki!

Javítókészlet: milyen termékeket, milyen ragasztót használj a neoprén overall javításához?

Kisebb szakadás vagy nagyobb lyuk javításához a következőkre lesz szükséged:

- neoprénjavító készlet, amely neoprén lapokat, melco szalagot, csíptetőt és ecsetet
tartalmaz - neoprénragasztó
- oldószer (barkácsboltokban kapható)
- védőmaszk.

Ha részletes tanácsokra lenne szükséged az  overall javításával kapcsolatban, a cikkünkben  minden szükséges információt megtalálsz.

1. Kisebb sérülés, kis szakadás javítása

Akkor beszélünk kis szakadásról, ha a felső réteg megsérül (az ujjaddal fel tudja emelni), de a neoprén nem lyukad ki teljesen. Amint kis szakadást észlelsz az overallon, azt tanácsoljuk, hogy azonnal javítsd meg, így elkerülheted, hogy teljesen kilyukadjon. Segítünk, nézd meg oktatóvideónkat!

2. Vágás javítása

A vágás a kis szakadást követő lépés: a neoprén kilyukad. Kisebb vágás könnyen javítható neoprénragasztóval, nem szükséges hozzá plusz anyag. Oktatóvideónkban megmutatjuk, hogyan!

3. Nagyobb szakadás javítása 

Ezesetben a neoprénből hiányzik egy kis anyag. Kis szakadással vagy vágással ellentétben ezesetben szükséged lesz megerősítő szalagra, hogy pótold a hiányzó neopréndarabot. Nézd meg oktatóvideónkat!

4. Lyuk javítása varrás nélkül

Ha az overallon lévő lyuk túl nagy ahhoz, hogy neoprénragasztóval vagy erősítőszalaggal javítsd meg, nincs szükség varrásra. Vegyél ki egy neoprénlapot a javítókészletből, a többit pedig elmagyarázzuk!

5. Gallérszegély javítása

Az overallod anyaga elhasználódott a gallérnál? Az elszakadt szegélyek is javíthatók! Ehhez nyújtunk segítséget az alábbi videóban.

Neoprén overall rugalmasabbá tétele

Biztosan már mindenkivel előfordult, hogy nem tudta felvenni a neoprén overallját, mert annyira merev volt. Igen, ezt mi is tapasztaltuk már. Még ha nincs is csodaszer az overall rugalmasabbá tételére, van néhány tippünk arra, hogyan veheted fel gond nélkül.

1. Vízben vedd fel a búvárruhát.
Ideális esetben tengerben vagy medencében felveheted (de a zuhany alatt is működik). A víz beszivárog a bőröd és a neoprén közé, így könnyebben fel tudod majd venni az overallt.

2. Használj műanyag zacskót!
Fogj egy műanyag zacskót, és húzd a lábadra. Bújtasd át a lábfejed a nadrágszáron, majd vedd le a zacskót. Ugyanezt a módszert használd a másik lábaddal és a kezeddel. A műanyagnak köszönhetően egyszerűbb lesz belecsúsztatnod a lábad és a kezed.

Decathlon neoprén overall karbantartása

A neoprén búvárruha megfelelő karbantartásával minden esélyed megvan arra, hogy a lehető leghosszabb ideig jó állapotban maradjon. Hasonlóan a többi felszereléshez, a búvárruha megóvásához is csak néhány egyszerű, de annál fontosabb tudnivalóra lesz szükséged.

1. Minden használat után öblítsd le!
Ha vége a szörfözésnek vagy a búvárkodásnak, mindenképp öblítsd le az overallt! Ahogyan a bőrödnek, úgy a neoprénnek sem tesz jót a só, a homok és az egyéb szennyeződés. Önts hideg édesvizet az overall belsejébe, majd öblítsd le a külsejét is, különös tekintettel a cipzárra!

2. Tisztítása a szezon végén.
Higiéniai okokból a szezon végén alaposabb tisztításra van szükség. Izzadtál az overallban, így elszaporodhattak benne a baktériumok. Önts neopréntisztítót egy hideg vagy meleg vízzel teli kádba, ezzel fertőtleníted az overallt, és megszabadulhatsz a baktériumoktól és a kellemetlen szagoktól. A felületes tisztítás meggyengítheti a varrásokat, a neoprén durvábbá válhat és veszíthet a rugalmasságából. Még egy indok arra, hogy ne hagyd ki ezt a lépést sem!

⚠️ Semmiképp ne tedd a neoprén overallt mosógépbe vagy szárítógépbe 😱, mivel az károsíthatja az anyagot! A tisztításához soha ne használj mosószert vagy fehérítőt, mindkettő túl agresszív a neoprénhez.

3. Szárítás
Miután leöblítetted, szárítsd meg a ruhát egy elég széles vállfára helyezve, hogy ne deformálódjon. Még ha meg is fordult a fejedben, hogy kitedd a napra, hogy gyorsabban száradjon, azt tanácsoljuk, ezt kerüld el. Az UV-sugarak megkeményíthetik és károsíthatják az anyagot, lerövidítve ezzel az élettartamát.

4. Tárolás
A szezonok között akaszd vállfára az overallt, és tárold hűvös, száraz helyen. Ne hajtogasd össze, mivel ezzel sok kis gyűrődés keletkezne a neoprénen, és elvékonyítaná az anyagot.

5. Ne tedd az overallt a földre!
Öltözéskor ne tedd az overallt a földre, mivel ezzel károsodhat az anyaga. Hogy ne érintkezzen közvetlenül a földdel, használhatsz overallhoz készült táskát és rugalmas falú táskát is. Ráadásul így a lábad sem égeti majd a forró beton!

A neoprén overall karbantartása és javítása

A megfelelő javítás és rendszeres karbantartás ellenére is eljön az idő, amikor a neoprén overall annyira elhasználódik, hogy ideje nyugdíjba vonulnia. Ha lecserélnéd, ismerd meg Decathlon overallválasztékunkat (úszáshoz, szörfözéshez vagy akár kajakozáshoz is).

A neoprén overall karbantartása és javítása

Segítségre van szükséged a DECATHLON termékedhez?

"Útmutató, összeszerelés, alkatrészek, elérhetők a műhelyben... Vásároltál nálunk és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

Minden, amire szükséged lehet overallod karbantartásához és tisztításához