A kerékpározáshoz nélkülözhetetlen: milyen felszerelésre van szükség, ha mechanikai probléma adódik?

Milyen felszerelésre van szükség, ha mechanikai probléma adódik út közben?

Ha elkezdesz rendszeresen kerékpározni, alaposan fel kell készülnöd! Szükség van egy alap javítókészletre, mely segít, ha baj van, akár az erdő közepén is! A következő szerszámokat mindenképp vidd magaddal, ha útnak indulsz.

NAGYON HIRTELEN JÖHET MECHANIKAI PROBLÉMA KERÉKPÁROZÁS KÖZBEN ALAPOSAN FEL KELL KÉSZÜLNÖD, HOGY NE KELLJEN FÉLBEHAGYNOD A KERÉKPÁROZÁST!

Szükség van egy alap javítókészletre, mely segít, ha baj van, akár az erdő közepén is! A következő szerszámokat mindenképp vidd magaddal, ha útnak indulsz.

JAVÍTÓKÉSZLET ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRHOZ

A nélkülözhetetlen szerszámok, melyek szükségesek a kerékpár javításához út közben

DEFEKTJAVÍTÓ KÉSZLET VAGY SPRAY

A javítókészlet tartalma általában foltok, ragasztó és dörzspapír. Nagyon hasznos többszöri defekt esetén, különösen akkor, ha nincs nálad tartalék gumibelső. Ez a legegyszerűbb megoldás és kis helyet foglal.

Figyelem! A tubeless gumiköpenyekhez speciális javítókészlet szükséges.

Defektjavító spray-vel szerszámok és szétszerelés nélkül is orvosolni lehet egy kisebb hibát. Ez a spray nem tesz csodát: az 1 mm-nél kisebb átmérőjű lyukak betöméséhez elegendő.

GUMILESZEDŐ ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRHOZ

Gumileszedők

Nélkülözhetetlen a gumiköpeny felniről való leszedéséhez, a javításhoz, és a gumibelső cseréjéhez.

PÓT GUMIBELSŐ ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRHOZ

Pót gumibelső

Defekt esetén cseréld ki a gumibelsőt, és máris indulhatsz tovább! Később otthon megfoltozhatod a kilyukadt gumibelsőt.

Kézi pumpa vagy CO2 patron országúti kerékpárhoz

Kézi vagy CO2 patronos pumpa

Ha út közben defektet kapsz, szükséged lesz egy kézipumpára is. Kicsi, kevés helyet foglaló pumpát válassz! Egy kis kézipumpa elég hatékony, gyorsan felfújhatsz vele egy gumit.

Fontos: bár a legtöbb kézi pumpa kompatibilis Presta vagy autó szeleppel, ellenőrizd, hogy a pumpáddal fel tudod-e fújni a gumibelsőt! Ha országúti kerékpárhoz használod a pumpát, ellenőrizd, hogy el tudsz-e vele érni 8 bar nyomást!

A CO2 patronok nagyon hasznosak versenyek során, hisz néhány másodperc alatt fel lehet velük fújni egy gumit. Figyelem! Ha magaddal viszel egy CO2 patront, vigyél megfelelő pumpafejet is! Amint kiáramlik, azonnal megfagy, ezért viselj kesztyűt vagy védd a kezed ronggyal, mikor használod!

A nélkülözhetetlen többfunkciós szerszám

A többfunkciós szerszám rendkívül praktikus! MTB és országúti kerékpárhoz egyaránt megfelel, ne indulj el nélküle! Imbuszkulcskészlet, 1 csillagcsavarhúzó, 1 lapos csavarhúzó és 1 torx kulcs egy kompakt szerszámban.

Ezzel a szerszámmal megoldhatsz néhány mechanikai problémát:

- fék és váltó beállítása

- bowden meghúzása 

- fékkar, kormányszár és kormány megszorítása  

- kormánycsapágy beállítása  

- féktárcsák beállítása  

- nyereg megemelése és megszorítása

Az ajánlott kiegészítő felszerelés

Ha többnapos túrára indulsz, gondoskodj arról, hogy biztonságban megérkezz! Íme a kiegészítő felszerelés, amellyel szinte bármilyen problémát megoldhatsz.

LÁNCBONTÓ ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRHOZ

Láncbontó

Néhány többfunkciós szerszám tartozéka, jól jöhet, ha a kerékpározni indulsz. A lábad által kifejtett erőt a láncnak továbbítod, így komoly igénybevételnek van kitéve, és előfordulhat, hogy elszakad. Ebben az esetben a láncbontóval megszerelheted a láncot, hogy befejezd a túrát. 

FOGÓ ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRHOZ

Összecsukható fogó

Egy késpengével ellátott összecsukható fogó jól jöhet, ha tüskét kell kihúzni a gumiköpenyből, ha a váltótartó fül, egy lánctányér foga vagy más mechanikus alkatrész elgörbült.

FOGÓ ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRHOZ

Küllőkulcs

Ahogy gyűlnek a kilométerek, a kerékben kialakulhat enyhe nyolcas, ehhez hasznos a küllőkulcs. Ha belehajtasz egy kátyúba vagy elesel, a felni elferdülhet. A küllőkulccsal kiegyenesítheted, így nem kell hazatolnod a kerékpárodat. Néhány többfunkciós szerszámon megtalálható. 

VÁLTÓTARTÓ FÜL ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRHOZ

Csere váltótartó fül

A váltótartó fül elcsavarodik, hogy megakadályozza a váltó törését. Olyan alkatrész, amely elnyeli az ütéseket. Ha hosszabb útra indulsz a kerékpárral egyenetlen terepen, vigyél magaddal csere váltótartó fület! Ma elcsavarodik, cseréld ki a többfunkciós szerszámmal és indulj tovább!

Csere váltó- és fékbowden

Ha igazán óvatos vagy, vigyél magaddal csere váltó- és fékbowdent, hogy esetleges szakadás esetén ne kelljen félbehagynod a túrát. A bowdenek nagy igénybevételnek vannak kitéve kerékpározáskor, váratlanul elszakadhatnak.

PATENTSZEM ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRHOZ

Patentszem

A patentszemmel könnyen rögzítheted a láncot, ha elszakadt. Ügyelj rá, hogy kerékpárodon a sebességfokozatnak megfelelő lánc legyen!

DECATHLON MŰHELYSZOLGÁLTATÁSOK

Segítségre van szükséged egy termék javításához?

A DECATHLON műhelyekben megjavítják, ami elromlott, hogy tovább használhasd. 

A kerékpározáshoz nélkülözhetetlen: milyen felszerelésre van szükség, ha mechanikai probléma adódik?

Segítségre van szükséged egy DECATHLON-ban vásárolt termékkel kapcsolatban?

"Útmutató, összeszerelés, pótalkatrészek, elérhetők a műhelyben... Vásároltál nálunk és segítségre van szükséged?
A support oldalunkon minden segítséget megtalálsz a termékeinkhez!"

Ha kiválasztottad a felszerelést, amit magaddal vinnél, ki kell találni, hogyan tudod zavartalanul szállítani.Beteheted a hátizsákodba, vagy nyeregtáskába, mely a nyereg alá vagy a vázra rögzíthető.

Te mit viszel magaddal kerékpározásra?