boksz felszerelés

3 Tanácsaink a boksz felszerelésed karbantartásához

Bandázs, bokszkesztyű, fogvédő: ezeket minden edzésen használni fogod. Hogyan gondoskodj róluk ?Íme a tanácsaink az elengedhetetlen boksz felszereléseid karbantartásához.

A bandázsok, a bokszkesztyűk és a fogvédők különböző színben, anyagösszetételben és formában elérhetők.Ezek azok az alap védőeszközök, amelyek közvetlenül érintkeznek a bőröddel, fogaiddal.Ismerd meg a karbantartásukhoz szükséges egyszerű lépéseket.   

Bandázsok

Kezdjük a bandázsokkal, amelyre minden bokszolónak szüksége van.

Első pillantásra nem bonyolult, felvesszük edzés előtt, majd edzés után betesszük a mosógépbe.Eddig semmi különös.És mégis... Mielőtt betesszük a mosógépbe, ki kell görgetnünk és be kell zárunk a tépőzárakat, máskülönben hozzáragadhat a sportruházatodhoz.

A bandázs anyagától függően az ajánlott mosási hőmérséklet 30° és 40°C között van.

Ezután a tiszta bandázst kigörgetve felakasztjuk száradni.Általában egy ejszaka elég hozzá, hogy teljesen megszáradjon, ezután tekerd fel, és már készen is áll egy újabb edzésre.

Mikor szükséges lecserélni a bandázst ?

A bandázsok ugyanolyan szövetből készülnek, mint a ruhadarabok, így intenzív használat mellett elhasználódnak, ezt pedig az izzadsággal való érintkezés és a bokszkesztyűben keletkező magas hőmérséklet okozza.Amennyiben a szokásosnál kevésbé rugalmas a bandázsod, az elszakadhat, így itt az ideje lecserélni.

Bokszkesztyűk

A bokszkesztyűk az esetek többségében poliuretánból (PU) vagy bőrből készülnek. Nem moshatók.Hogyan tartsd karban?A külső felület esetében elegendő egy nedved kendővel eltávolítani a szennyeződéseket.És a kesztyű belsejével mit csinálunk?Az első trükk, hogy minden esetben használjunk bandázst, amely felszívja az izzadságot. Elnyeli a nedvességet de nem képes a kéz által termelt összes izzadság felszívására.A kezünk nagy próbatételnek van kitéve: fokozott hőmérséklet, kompressziós terhelés, így nagy mennyiségben termeli az izzadságot.

A nem száraz kesztyűnek kellemetlen szaga lehet.Miért? A kesztyűben található baktériumok elszaporodása okozza a rossz szagot. Ennek elkerülése érdekében a kesztyűket mindig alaposan meg kell szárítani belülről.

Az izzadság savas kémhatású, és belülről károsítja a kesztyűt.

Edzés után a kesztyűt nyitott állapotban, a szabadban kell hagyni száradni. Miért ne használhatnánk a kesztyűszárítót, hogy segítsük kesztyűink száradását? Könnyen szállítható, nem foglal sok helyet (egymáshoz kapcsolhatók).A bokszedzés után azonnal használatra készek. Előkészítheted őket a kesztyűk elpakolása előtt.

Fontos, hogy a kesztyűt kivedd a táskából, és száraz ruhával  töröld át belülről.

Ideális esetben két pár bokszkesztyűre van szükség, nemcsak azért, hogy cserélgetni lehessen őket, hanem azért is, hogy alkalmazkodjunk a használathoz : egy pár a zsákoláshoz és egy másik pár a küzdelemhez.A zsákon a kesztyű kicsit gyorsabban kopik, mint az ellenféllel történő edzések során.Mikor szükséges lecserélni a bokszkesztyűt ?

Az edzések intenzitásától függ.Általában 2 évente.

Fogvédők

Mindenki talál ízlésének megfelelőt! A hőformázott fogvédőket gyakran tárolódobozban értékesítjük.Miután megformáztad a fogvédőt, használd minden edzésen!

Használat után a dobozában tárold!Ez minden?Ideális esetben, a tárolódobozába helyezés előtt le kell öblíteni és meg kell szárítani. Egyébként, ha hazaértél, akár fogkefével és fogkrémmel is megmoshatod! Mivel olyan termékről van szó, amely érintkezik a fogainkkal, a legjobb, ha megfelelően tisztán tartjuk.

Van még egy trükk a fogvédő megfelelő sterilizálására: Egy nagy kanál szódabikarbónával teli edényben fél órán át áztathatod a dobozával együtt.


Mikor szükséges lecserélni a fogvédőt?

Rágjuk, ropogtatjuk őket... nincs könnyű dolguk! Vigyázzunk rájuk!Vásárolj új fogvédőt, amint az megsérült.

Vigyázz a felszerelésedre, és élvezd a bokszedzéseket!

Hogyan fejlődj a bokszolásban?Melyik típusú gyakorlatokat kedveled a leginkább? Oszd meg velünk a tapasztalataidat, és mondd el, ha tetszett ez a cikk!