MTB_24_pouces_decathlon_rouge_rockrider

REF: 8529457

24" ROCKRIDER 920 MTB ZÖLD

2020

Tervezőcsapatunk 9-12 éves (135-150 cm magas), kezdő gyerekeknek készítette ezt a MTB-ot.

Ugyanolyan alumínium vázzal felszerelt, mint a 24"-os ST 900, a gyerek súlyához állítható levegős villával és hidraulikus tárcsafékkel rendelkezik.

Magyarázat

Fékfeszítő csavar

A két fékhez két fékfeszítő csavar tartozik, melyek a fékkarokon találhatók. A fékbowden feszességét lehet velük állítani. A csavar forgatásával találd meg a neked legmegfelelőbb beállítást! (Minél jobban meghúzod a csavart, a bowden annál feszesebb lesz).

Váltófeszítő csavar

A szabályzócsavar a váltó hátsó részén található. Segítségével szabályozhatod a váltóbowden feszességét. Ha a magasabb sebességre váltás okoz problémát, a bowden nem elég feszes. A csavart kicsavarva feszítsd meg a bowdent! Ha a lánc nehezen ugrik alacsonyabb sebességre, a bowden túl feszes. Csavard befelé a csavart! A megfelelő beállításhoz gyakran elég csak egy negyed fordulatot állítani a csavaron.

Tárcsafék

Ezt az MTB kerékpárt elöl és hátul is mechanikus tárcsafékekkel szereltük, hogy biztosítsa a hatékony fékezést minden körülmények között.

freins-a-disque
Kormányszárrögzítő csavar

A két csavar a kormányszárat rögzíti a villa kormánycsövéhez.

kormányszárrögzítő-csavar

Első használat

Hogyan kell jól beállítani a nyereg magasságát az első használat előtt?

Fontos, hogy beállítsd a nyeregszár magasságát a gyerek testfelépítésének megfelelően. Biztonsági okokból nem húzható ki annyira a nyeregszár, hogy látható legyen a maximum jelölés. (Ne húzd ki jobban, mint ahol a jelölés van).

A megfelelő nyeregmagasság meghatározásához ültesd rá a gyermeket a nyeregre, a hajtókart állítsd függőleges, lenti pozícióba, majd tedd a gyerek lábát a pedálra: a nyereg magassága megfelelő, ha a gyerek lába nyújtva van. Győződj meg róla, hogy a nyeregben ülő gyerek lábujjheggyel eléri-e a talajt!

Mekkora nyomásra kell fújni a 24”-os MTB kerekeit? 

Az ajánlott nyomásértéket mindegyik gumiköpeny oldalán feltüntetik. Javasoljuk, hogy a gumiköpeny oldalán látható nyomásértékig fújd a kerekeket. Ez változó lehet a gumiköpenytől függően.

Ahhoz, hogy ellenőrizd a megfelelő nyomást, csak ültesd rá a gyermeket az álló helyzetben lévő kerékpárra! A nyomás megfelelő, ha a gumiköpeny a gyermek súlyától kissé benyomódik.

 

A termékhez tartozó kiegészítők

1. Első és hátsó sárvédő
Hogyan szereld fel az MTB sárvédőket?
hogyan-szereld-fel-az-MTB-sárvédőket
2. Kitámasztó
Hogyan szereld fel a kitámasztót?
kitámasztó-felszerelése
3. Kulacstartó: hogyan szereld fel a MTB-ra?

Kulacstartó-felszerelése-gyerek_MTB-ra

KARBANTARTOM 24”-OS MTB-OT

Hogyan olajozd meg a láncot?

Használhatsz egy úgynevezett "All in One" terméket az alkatrészek kilazításához, tisztításhoz, kenéshez és az MTB megóvásához (a termék elérhető a Decathlon áruházakban). Ez egy nagyon praktikus, minden egyben termék.

Az MTB lánc olajozásához tekerd folyamatosan a pedálokat és pár szemenként "fújj rá egyet "a lánc teljes hosszán.

Pár percig hagyd száradni. Ha nagyon sok a szennyeződés a láncon, töröld át egy kefével vagy törlőronggyal a teljes hosszán, majd fújd be ismét az "All In One" termékkelA tanácsunk: ne érintkezzen a fékpofákkal, fékbetétekkel és a felni fékfelületével.

 

A kerékpár tartós védelme:A rendszeres olajozás meggátolja a korróziót.

Hogyan-olajozd-a-24-colos-MTB-láncot

Hogyan mosd a gyerek MTB-ot?

Ha a kerékpár használat után piszkos (sár, eső, por), ne habozz megtisztítani!

Ha por rakódott rá, egyszerűen töröld át egy száraz törlőronggyal a tisztításához. Sár vagy más szennyeződés esetén megtisztíthatod egy vödör meleg vízzel és egy szivaccsal (vagy egy nedves törlőronggyal), valamint szappannal vagy kerékpársamponnal.  Tisztítsd meg a kerékpár szennyezett részeit: váz, villa, kormány és kerék.

TUDTAD? Magasnyomású tisztító használata nem ajánlott!  Az egyes alkatrészek (kormánycsapágy, hajtómű, stb.) működésében kárt tesz és balesetveszélyessé válik a kerékpár!

A mosást követően töröld át egy száraz törlőkendővel, hogy elkerüld a rozsdásodást.

Kend meg ismét a mozgó alkatrészeket a kerékpáron: lánc, kormánycsapágy, hajtómű.

Hogyan ellenőrizd a gumi állapotát?

Minden használat előtt fontos ellenőrizni a gumiköpenyek állapotát.

Ha lapos, ellenőrizd, hogy ne legyen defektes. Ehhez fújd fel a max. nyomásértékig.

Ha gyorsan leereszt, vedd ki a kereket, vedd le a gumiköpenyt és cseréld ki vagy javítsd meg a gumibelsőt.

Ha lassan enged le, ellenőrizni kell a gumiköpeny felületét, van-e benne tüske vagy üvegszilánk. Ezt követően vedd ki a kereket, vedd le a gumiköpenyt és cseréld ki vagy javítsd ki a gumibelsőt. A gumiköpenyből távolítsd el a szúrós tárgyat (tüske, drót, üvegszilánk, stb.)Ha nem teljesen lapos, javasoljuk, hogy ellenőrizd a guminyomást (lásd fentebbi fejezetet).TUDTAD? A gumi élettartama függ a használat körülményeitől és a tárolástól. Ha a gumiköpeny vizsgálatakor repedések láthatók rajta, javasoljuk, hogy cseréld le egy újra. 

Hogyan tárold a kerékpárt?

Javasoljuk, hogy a kerékpárt száraz helyen tárold. Fontos biztosítani, hogy ne érje nedvesség.

A kerékpár élettartama függ a használattól, a karbantartástól és a tárolástól.

Ha magas a páratartalom vagy, ha sós a levegő (tengeri levegő), a kerékpár ki van téve a korróziónak és csökken az élettartama.

Ezért fontos, hogy tiszta és száraz állapotban tárold száraz helyen.

TUDTAD? A teleszkópos villával rendelkező kerékpárokat nem ajánlott az első kereküknél felfüggeszteni. A villa élettartamának meghosszabbítása érdekében a hátsó keréknél akaszd fel őket!

Hogyan ellenőrizd a fékbetétek kopottságát? 

Ha azt tapasztalod, hogy a fékek már nem olyan reaktívak, mint régebben, lehet, hogy cserélni kell a fékbetéteket. 

Ha azt tapasztalod, hogy a fékek már nem olyan reaktívak, mint régebben, lehet, hogy cserélni kell a fékbetéteket. Az ellenőrzésükhöz győződj meg arról, hogy a fékbetéteknek maradt 1 mm vastagságuk.

Van egy kis problémám

Mit tegyek defekt esetén? Hogyan kell gumibelsőt cserélni?

Defekt esetén azonnal állj meg egy biztonságos helyen, hogy ne tegyél kárt a felniben.

Fordítsd meg a kerékpárt és állítsd a nyeregre és a kormányra.

Az első kereket elég kivenni a villából és kicserélni a gumibelsőt (lásd oktatóvideó).

A hátsó kerék esetében válts a legkisebb fogaskerékre. Most már kicserélheted a gumibelsőt (bemutatóvideó megtekintése)

Végső megoldásként lehetőséged van a defektjavító spray használatára, amely segít megjavítani a lyukas gumibelsőt szerszámok nélkül (szakadt gumibelsőkhöz nem megfelelő).

Hogyan cserélj gumibelsőt gyerek kerékpáron?

Rosszul vált a hátsó vált

Ha a kerékpár nem megfelelően váltja a sebességfokozatokat, azt jelenti, hogy nincs jól beállítva a hátsó váltó.

Ellenőrizd a bowdeneket:

A rosszul felhelyezett bowdenházvég zavarhatja a váltóbowdenek feszítését, ezáltal rosszul váltják a sebességfokozatokat. Ha egy bowdenházvég rosszul van felhelyezve, igazítsd meg.

Ha a váltó a sebességfokozatok közötti váltásokat követően sem mozog, akkor valószínűleg a bowdenek és a bowdenházak összetapadtak. A bowdent és a bowdenházat ki kell cserélni.

Főleg ütés hatására fordulhat elő, hogy  a váltótartó fül megtekeredik. Ilyenkor nem lehet váltani. Azt javasoljuk, látogass el a legközelebbi Decathlon áruház műhelyébe, hogy beállítsuk a váltótartó fület.

Lehet, hogy a váltó elállítódott. Ilyenkor állítsd a nyeregre és a kormányra a kerékpárt, hogy a pedálok szabadon mozoghassanak (még jobb, ha szerelőállványra teszed)! A váltókar segítségével állítsd a láncot a legkisebb lánckerékre! A fékfeszítő csavar a váltó hátulján található. Segítségével feszíthető (megemeli a váltót) és lazítható a váltóbowden (leengedi a váltót). A fékfeszítő csavar segítségével állítsd addig a váltót, míg megfelelően nem vált!

A fékkar hozzáér a kormányhoz, mit tehetsz?

Ha a fékkar túl laza, könnyen hozzáér a kormányhoz (nyúlik), állítsd be a feszességét a fékkaron található csavar segítségével, mint ahogy az alábbi videó is mutatja.

Csavard ki az állítócsavart és a kontraanyát addig, amíg megfelelő lesz a fékkar feszessége, de ne legyen túl feszes!

A megfelelő feszesség elérése után tekerd vissza teljesen a kontraanyát.

Útmutató

A jótállással és szavatosággal kapcsolatos információkról Panaszkezelési Szabályzatunkban tájékozódhatsz.